П'ятниця, 17 травня 2024

Завершилася VI регіональна зустріч на тему живої парафії

sd 07Зборів став містом, де вже вшосте відбулася передсоборова зустріч на тему «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом» [фоторепортаж 24 світлини]. Делегати, серед яких священики та миряни Залозецького, Зборівського та Озернянського деканатів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, 23 червня зібралися у головному домі сестер Непорочного Серця Марії.

Учасники слухали доповіді та дискутували над 6 складовими живої парафії (Боже Слово і катехизація, Літургія і молитва, служіння ближньому, екологія і Церква, молодь і Церква, мирянські рухи), шукаючи пропозиції для оживлення парафіяльних громад УГКЦ.

Літургію у храмі новомучеників УГКЦ очолив о.-митрат Павло Репела, синкел у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Традиційно о. Віталій Козак, архиєпархіальний координатор стратегії розвитку УГКЦ, представив присутнім пастирське послання архиєпископа і митрополита Василія Семенюка з нагоди регіональної зустрічі, а відтак на початку засідання дав вступні роз’яснення регламенту та напрямків праці, окреслив ключові складові живої парафії.

Першим доповідачем став о. Олексій Боднарчук, який виголосив доповідь на тему «Способи євангелізації та місійного служіння Церкви». Священик окреслив ключові завдання Церкви, як структури Божої, та зробив акцент на проповіді Євангелія: «Для цього не обов'язково бути професійним проповідником, місіонером. Це можна робити в безліч різних способів у школі, у вищому навчальному закладі, на роботі чи в будь-якому іншому місці. Можна свідчити про Христа, навіть не відкриваючи уст, – своїм прикладом, підходом до життя, бажанням служити ближньому, допомагати та підтримувати його».

Доповідач говорив про важливість якісно приготованої священиком проповіді, про використання новітніх засобів у проголошенні Євангелія, необхідності використання активних форм душпастирства для залучення молоді до Церкви, а відтак додав, що «сучасна людина більше вірить свідкам ніж учителям; досвіду, ніж доктрині; життю і фактам, ніж теоріям». Саме тому Церква повинна свідчити справді християнське життя, у відданості Богові й водночас ближнім.

Сестра Романа Петрущак із згромадження сестер Непорочного Серця Марії представила доповідь на тему «Катехизація, як успішний середник у формуванні свідомості християнина». Вона провела аналіз актуального стану катехизації на парафіях УГКЦ. Дала критичний аналіз катехитичних підручників серії «З нами Бог» та вказала позитиви й нелоліки цього відання.

«Табори, веселі канікули, прощі ніколи не замінять постійних уроків катехизму, - зазначила монахиня з багатолітнім досвідом викладання уроків релігії. - Часто навіть батьки дітей, які готуються до Святого Причастя, з цікавістю слухають уроки катехизи їх дітей, бо самі не знають багатьох правд віри».

Отець Віталій Козак у ході дискусії акцентував увагу на основних проблемах практичної катехизації. «В програмі «Жива парафія» пунктом №1 є проповідь Божого Слова, тобто катехизація. На жаль, катехизація сьогодні не є дієвою, це свідчить, що християни не є «закоренілі в Христі», а зацікавлені іншими речами». Священик запропонував шукати різні способи катехизи, бо душпастирі не є добре приготовлені до катехизування, запропонував створити одну катехитичну школу на рівні деканату, де б працювали професійні педагоги-катехити, які б відтак обслуговували усі парафії.

Отець Іван Шварчовський з с. Гаї за Рудою Залозецький деканат розкрив тему «Парафія – місце ділення Дарами Святого Духа». Доповідач зупинився на Літургії, як місці зустрічі з Христом. Вказав, що служіння ближньому – це наша діяльна любов, якою повинен жити кожен християнин. «Святий Дух через дари кличе нас до вдосконалення і духовного розвитку, ми повинні єднатися та працювати на Божу славу зі своїми братами та сестрами на парафії, бо це наша родина».

Отець Іван Шкумбатюк говорив на тему «Літургія і молитва». Доповідач підкреслив, що літургійне молитовне життя в УГКЦ сьогодні надто зосереджене навколо Євхаристії. «Відбувається свого роду абсолютизація Євхаристії. Центральне місце вона і так займала і займає, однак не можемо витісняти всі інші молитовні практики: Вечірню, Утреню, Часи та ін. Роль щоденних неєвхаристійних богослужінь полягає в повнішому приготуванні до звершення Євхаристії. Молитва – необхідна частина життя людини, а Літургія – це спільна справа».

Доповідь на тему «Екологія і Церква» представив о. Ігор Тарнавський. Священик говорив про важливість формування екологічної відповідальності людини, яке повинне відбуватися разом із формуванням свідомості і совісті. Зробив наголос, що екологічна етика повинна вивчатись на парафіяльних уроках катехизму. «Людина може відповідально панувати в світі, коли дотримується Божого задуму творення світу. До творіння слід ставитись з любов’ю і мудрістю, а не із споживацьким егоїзмом. Існує внутрішній зв'язок між поведінкою людини щодо довкілля та зв'язком людини з Богом. «Бути» повинно переважати над «мати»».

Далі відбулося обговорення у групах. Присутні сформулювали низку пропозицій та визначили делегатів, які їх озвучать на Архиєпархіальному соборі 11-12 жовтня у Великій Березовиці та Зарваниці.

прес-служба архиєпархії