Четвер, 25 квітня 2024

Пастирське послання архиєпископа Василія Семенюка з нагоди скликання Собору Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

Всесвітліші та всечесніші отці! Преподобні ченці та черниці! Дорогі у Христі брати і сестри!

Українська Греко-Католицька Церква, цього року відзначатиме 25-ту річницю свого вільного існування в Україні. За цей час пройшла період свого становлення та відновлення; усі ми були свідками зростання її структур, реорганізації, збільшення кількості наших єпархій. За цей період було проведено декілька соборів, котрі акцентували увагу та аналізували окремі ланки церковного життя, шукаючи способу зробити ефективнішими конкретні інститути Церкви та їх служіння. Останньою темою над якою зостановився Синод єпископів УГКЦ стала тема парафії, оскільки вона є основною життєвою клітиною організму цілої Церкви, а отже здоров’я останньої цілковито від неї залежить. Для цього Синод прийняв рішення провести у наступному 2015 році Всецерковний Собор в Івано-Франківську, що своїми рішеннями матиме мету внести пожвавлення в життя наших парафіяльних спільнот. Аби належно підготуватися до цієї події Синод Єпископів постановив у 2014 році провести єпархіальні собори у всіх єпархіях та екзархатах УГКЦ. Допомогою у їх проведенні має стати реалізація синодальної стратегії розвитку «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом», що вже кілька років триває у нашій Церкві. На виконання цієї Синодальної постанови я своїм декретом (№2014-64) скликав Собор Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, який відбудеться 11-12 жовтня 2014 року Божого у Великій Березовиці та Зарваниці. У цьому надзвичайно важливому в житті нашої архиєпархії заході візьмуть участь духовенство, монашество і миряни.

Важливість парафії у церковному організмі є очевидною. Саме у парафії відбувається перше знайомство з Христом кожного християнина, саме у парафії це знайомство перетворюється на сталий тісний зв'язок, який називаємо досвідом віри. Він будується на участі в святкуванні Господнього дня (неділі), прийманні Святих Тайн, розважанні над Словом Божим, молитовному житті та служінні ближньому. Саме ці пріоритети накреслив Глава УГКЦ блаженніший Святослав у своєму Пастирському листі «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом», від 2 грудня 2011 року. Наш Собор проходитиме під тим самим гаслом що його проголошує однойменний Пастирський лист. Тому доручаю усім учасникам собору ще раз уважно його перечитати для яснішого зрозуміння цілей які ми собі поставили до реалізації під час проведення Собору.

Плекаючи та оживляючи наші парафіяльні громади, ми тим самим плекаємо та оживляємо цілу Церкву. Нашим головним завданням є допомогти усвідомити всім вірним, що за оживлення парафії несе відповідальність кожен християнин. Для нас дуже важливим є добре організувати діяльність парафії, щоб укріплювати єдність і любов між всіма членами Церкви. Саме парафія є місцем де найчастіше зароджується, зростає і дозріває святість християнина. Зважаючи на важливість Собору, ми наполегливо маємо до нього готуватися. Для цього заплановано ряд заходів та ініціатив, аби у світлі Святого Письма та Церковного Передання спільно пізнати основні проблеми і виклики, які сьогодні стоять перед парафією, та знайти шляхи і способи покращення парафіяльного життя.

Підготовку до Собору Тернопільсько-Зборівської архиєпархії буде проводити спеціально покликана для цього Координаційна комісія (декрет №2014-64). Проведення Собору розділено на декілька етапів. Першим етапом є парафіяльні наради, про початок яких було проголошено нашим декретом (№ 2014-65), та які ми доручали провести отцям парохам в період від Томиної Неділі до П’ятидесятниці. На нарадах ми обговорили пропозиції щодо оживлення парафіяльної діяльності та служіння, а також визначили делегатів на міжрегіональні зустрічі, організацію яких доручено отцям протопресвітерам - головам округів. У червні 2014 року відбудуться міжрегіональні зустрічі представників кожної парафії, під час яких буде опрацьовано відгуки і пропозиції та вирішено, які питання слід запропонувати до розгляду на єпархіальному Соборі. Під час цих міжрегіональних зустрічей також буде обрано делегатів, які представлятимуть думку своїх громад на архиєпархіальному Соборі. Молюся щоб ваші спільноти ведені Святим Духом принесли подих Його життя у нашу Церкву. Саме Святий Дух повинен відкрити нам нові способи сповнити заклик Христа звіщати Добру Новину (Євангеліє) усім людям.

Дорогі у Христі! Заохочую усіх до молитви за успішне проведення Собору «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом». Також прошу кожного активно долучитися та співпрацювати в цьому доброму починанні, використовуючи свої особисті дари та харизми якими Бог наділив нас у своїй щедрості. Вірю що Святий Дух, який завжди чуває над Церквою Христа, провадитиме нашу архиєпархіальну спільноту в часі реалізації Собору та надихне серце кожного з нас на оживлення парафії. Вірю в добрі плоди Святого Духа - який всюди є і все наповняє - для наших парафіяльних спільнот які ним ведені у нових умовах стануть для кожного християнина дійсним «місцем зустрічі з живим Xристом.

Благословення Господнє на Вас.

+ Василій Семенюк,

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ

 

Дано у Тернополі, при Архикатедраьному соборі Непорочного Зачаття, у Неділю П'ятидесятниці, 8 червня 2014 року Божого