Неділя, 19 травня 2024

У Теребовлі відкрили соціальну пральню «Чисто-та…»

Відтепер у Церкві Зіслання Святого Духа у Теребовлі діятиме соціальна пральня. Там безкоштовно можуть прати одяг малозабезпечені, внутрішньо-переміщені особи, старенькі, одинокі, важкохворі. Загалом на парафії понад 600 прихожан, 60 – одиноких, важкохворих людей, яким ця послуга дуже актуальна. Волонтери церкви самі забиратимуть та привозитимуть речі одиноких пенсіонерів.

tere 03Теребовлянка Марія Приступа -  сама виховує чотирирічну доньку. До її будинку вода не підведена. Прати руками жінці важко, а везти одяг у Чортків чи у Тернопіль не має змоги. Відтепер пані Марія буде користуватися послугами соціальної пральні у Теребовлі.

Дуже символічно, що у Теребовлі багато років тому поблизу парафії діяла пральня. Сюди приходили зі всієї Теребовлі прати одяг. Соціальну пральню вдалося облаштували завдяки Соціальне служіння УГКЦ, CNEWA Canada Renovabis. 

Парафія Зіслання Святого Духа у Теребовлі активно розвиває соціальне служіння. Відкриття соціальної пральні – це один з перших кроків. Далі на парафії планують відкрити парафіяльний Карітас.

Директор Карітасу Тернопіль отець Роман Загородний зазначив: «Сьогодні відкриваємо один з перших проєктів – переможців грантів. Дякуємо священникам Парафії Зіслання Святого Духа та команді парафіяльних волонтерів за наполегливу працю. Впродовж року вони навчались у соціально-освітній волонтерській Академії «СОВА», у Школі соціального служіння, згодом писали проєкт і стали переможцями. На облаштування пральні парафії виділили 73 тисячі гривень. Дуже приємно, що парафія не зупиняється на досягнутому і в майбутньому тут планують відкрити парафіяльний Карітас».

Теребовлянський міський голова Олег Продан каже: «Дуже радіємо, що в Теребовлі розвиваються і втілюються в життя соціальні ініціативи. Це не перша наша співпраця з Карітас Тернопіль. Те, що в Теребовлі з’явиться парафіяльний Карітас - це великий позитивний крок у допомозі потребуючим нашої громади.»

Загалом завдяки закордонним донорам "Карітас України" підтримав сім парафій Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії. При інших парафіях облаштують дитячі простори, соціально-освітні, волонтерські центри. При парафії Святого Володимира у селі Велика Березовиця буде відкритий духовний простір для родин загиблих воїнів.