Субота, 18 травня 2024

У Зарваниці відбулася науково-практична конференція "Слово і Церква як духовно-культурні домінанти української ідентичності"

13-14 листопада в Марійському духовному центрі «Зарваниця» проходила науково-практична конференція «Слово і Церква як духовно-культурні домінанти української ідентичности». Спільно із Марійським духовним центром «Зарваниця» організаторами цього заходу були Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви, Вища духовна семінарія імені Патріарха Йосифа Сліпого Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Тернопільський обласний осередок Наукового товариства імені Шевченка.

photo 2023 11 14 10 02 33Як видно із заявленої теми, метою конференції було засвідчити ідею про те, що Боже Слово, традиція словесності і Церква упродовж усієї історії зародження і розвитку українства – від найдавніших часів становлення української держави і до наших днів – були і залишаються ключовими домінантами української ідентичности; а також продемонструвати важливість співпраці науковців та духовенства у збереженні та розвитку споконвічних національних цінностей, духовних, ідейних та моральних імперативів. Разом із тим висловлювалася ідея про необхідність утверджувати ці імперативи у науковій та суспільній сферах життя, у навчальному процесі освітніх закладів усіх рівнів задля виховання нових поколінь українців у дусі духовності, високої моралі та патріотизму.

Конференція  відбулась у час, коли академічна спільнота України відзначає  150-річчя Наукового товариства імені Шевченка – першої громадської  національної наукової інституції. Було оголошено про створення богословської комісії в Тернопільському обласному осередку НТШ, окреслено перспективи діяльності.

Участь у засіданні сесій, у виступах і в роботі круглого столу взяли представники духовенства, члени наукової спільноти: літературознавці, мовознавці, мистецтвознавці, психологи, педагоги, митці, видавці та ін., адже тільки у тісній співпраці різних наукових та соціальних сфер можна втілити окреслені задуми щодо збереження і розвитку кращих надбань української Церкви, української культури, української науки.

Під час роботи конференції відбулось кілька презентацій: картин Олега Кіналя за ілюстраціями до українського видання епічної поеми Торквато Тассо «Визволений Єрусалим» 1581 року; книги професора Ігоря Набитовича «Саґа мистецької родини» (про мистецьку родину Фредрів-Шептицьких); перевидання  книги Ольги Кобилянської «Апостол черні», зініційованого Марією Крупою.

photo 2023 11 14 10 02 36Науково-практична конференція «Слово і Церква як духовно-культурні домінанти української ідентичности» проходила у високій духовній атмосфері, передусім із настановою на те, що ця діяльність засвідчує духовний фронт у час боротьби проти ворога, метою якого є знищення усіх багатовікових надбань українського народу. Спільні літургії та молебні за Україну, за звільнення українських споконвічних територій від російських загарбників, за українське військо, за полонених та ін. посилювали вагомість цієї академічної події. Учасники конференції, які сповідують християнські цінності, мали змогу обмінятися досвідом, зокрема й щодо ролі Святого Письма і церковних духовних практик у різних сферах життя і діяльності.

Проведена конференція бачиться лише як початок тісної співпраці української духовної еліти у різних сферах національного буття. Не лише академічні доповіді та дискусії на презентаціях і круглому столі, а й численні обговорення в кулуарах накреслили подальші вектори можливої взаємодії духовенства, педагогів, митців, видавців задля збереження та розбудови основ української духовності у надскладних умовах гібридної війни, що оголила болючі проблеми нашого буття, вирішення яких тривалий час відкладалося або й зовсім нівелювалося, але на сьогодні постало особливо гостро. У цьому контексті найбільш продуктивною є ідея єднання усіх небайдужих задля перемоги на духовному фронті нашої нації. Озираючись на життєві здобутки та досвід минулих поколінь, вивчаючи набутки і передання таких духовних світочів, як митрополит Андрей Шептицький, сповідник віри патріарх Йосиф Сліпий та інші, учасники конференції надихнулися на невтомну працю на ниві освіти, культури і духовності.

photo 2023 11 14 10 02 29photo 2023 11 14 10 02 34photo 2023 11 14 10 03 09photo 2023 11 14 10 03 11повідомили Марʼяна Лановик, Зоряна Лановик, Любов Струганець

 

ДОДАТОК

Тернопільсько-Зборівська архиєпархія

Української Греко-Католицької Церкви

Марійський духовний центр «Зарваниця»

Вища духовна семінарія імені Патріарха Йосифа Сліпого

Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ

Тернопільський національний педагогічний

університет імені Володимира Гнатюка

Тернопільський обласний осередок

Наукового товариства імені Шевченка

ПРОГРАМА

науково-практичної конференції

«СЛОВО І ЦЕРКВА ЯК ДУХОВНО-КУЛЬТУРНІ ДОМІНАНТИ УКРАЇНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТИ»

Марійський духовний центр «Зарваниця»

13 – 14 листопада 2023 р. Б.

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ КОНФЕРЕНЦІЇ

Голова оргкомітету

Владика Володимир Фірман, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ, ректор МДЦ «Зарваниця» (Зарваниця)

Члени оргкомітету

о. Іван Римар, ліценціат догматичного богослов’я, ректор ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (В. Березовиця)

о. Володимир Ковалковський, доктор догматичного богослов’я, проректор ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (Тернопіль)

о. Михаїл Пастух, доктор філософії, викладач ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (В. Березовиця)

Михайло Андрейчин, доктор медичних наук, професор Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, заслужений діяч науки і техніки України, голова ТОО НТШ (Тернопіль)

Марія Крупа, кандидат філологічних наук, доцент (В. Березовиця)

Мар’яна Лановик, доктор філологічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Зоряна Лановик, доктор філологічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Любов Струганець, доктор філологічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, заслужений працівник освіти України (Підгороднє)

Наталія Кіналь-Кутна, видавець, дизайнер, мистецтвознавець, член комісії церковного мистецтва і архітектури Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ (Тернопіль) 3

ПОРЯДОК РОБОТИ КОНФЕРЕНЦІЇ

13 листопада (понеділок)

9.00 Заїзд, реєстрація учасників конференції

10.00 Служба Божа у Соборі Зарваницької Матері Божої

11.00 Відкриття конференції, благословення владики

11.15 Перша сесія конференції

12.00 – 12.20 Перерва

12.20 Перша сесія конференції

14.00 – 15.00 Обід у трапезній науково-просвітницького центру

15.00 Презентація картин

16.00 – 16.30 Перерва

16.30 Екскурсія Марійським духовним центром «Зарваниця»

18.00 Вечеря у трапезній науково-просвітницького центру

19.00 Вечірня молитва у каплиці Зарваницької Матері Божої

14 листопада (вівторок)

8.00 Служба Божа у каплиці Зарваницької Матері Божої

9.00 Cніданок у трапезній науково-просвітницького центру

9.45 Друга сесія конференції

11.00 – 11.30 Перерва

11.30 Друга сесія конференції

12.30 Презентація книги

13.30 – 14.30 Обід у трапезній науково-просвітницького центру

14.30 Презентація книги

15.30 Круглий стіл

16.30 Підсумкове засідання

17.00 Молебень у храмі копії хатини Матері Божої

Робоча мова конференції: українська

Регламент виступів:

 на сесіях – 15 хвилин

 на засіданні круглого столу – до 10 хвилин

 для запитань та обговорення – до 5 хвилин

ПЕРША СЕСІЯ КОНФЕРЕНЦІЇ

13 листопада (понеділок)

Модератори – професор Мар’яна Лановик,

професор Зоряна Лановик

Доповіді

о. Іван Січкарик, доктор біблійного богослов’я, викладач ВДС ім. Патр. Й.Сліпого та УКУ (Тернопіль)

Боже Слово джерело існування спільноти

о. Атанасій Сольський, ліценціат богослов’я духовності, ігумен Свято-Троїцького монастиря (Жуків)

Воплочене Слово як «міра і мірило» життя в ціломудрії

о. Михаїл Пастух, доктор філософії, викладач у ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (В. Березовиця)

Бог Слово – начало нового буття та повнота життя русичів-українців

Перерва

о. Віталій Козак, доктор східних церковних наук, Синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ, викладач ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (Тернопіль)

Слово патріярха Йосифа Сліпого у формуванні української ідентичности

о. Іван Говера, доктор літургійного богослов’я, Синкел у справах мирян Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ (Тернопіль)

Літургійне життя підпільної УГКЦ у збереженні української ідентичности

о. Мартин Хомів, доктор канонічного права, працівник Трибуналу Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ (Тернопіль)

Церковна спадщина як основа формації ідентичности українського емігранта. Досвід іммігранта, сина емігрантів

Ігор Набитович, доктор філологічних наук, професор Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Люблін)

Теологія і література. Красне письменство як locus theologicus

Перерва 5

Олег Фешовець, кандидат філософських наук, військовий історик, професор Українського вільного університету в Мюнхені, директор видавництва «Астролябія» (Львів)

Олег Кіналь, художник, графік, книжковий ілюстратор, член Спілки дизайнерів України, номінант на премію Європейського товариства наукової фантастики «Єврокон» (Тернопіль)

Наталія Кіналь-Кутна, видавець, дизайнер, мистецтвознавець, член комісії церковного мистецтва і архітектури Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ (Тернопіль)

«Визволений Єрусалим». Презентація картин за ілюстраціями до українського видання епічної поеми Торквато Тассо 1581 року

 

ДРУГА СЕСІЯ КОНФЕРЕНЦІЇ

14 листопада (вівторок)

Модератор – професор Любов Струганець

Доповіді

Зоряна Лановик, доктор філологічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Мар’яна Лановик, доктор філологічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Святе Письмо як осердя універсуму української культури

о. Ігор Драпак, доктор фундаментального богослов’я, викладач ВДС ім. Патр. Й. Сліпого і Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського (В. Березовиця)

Роль Церкви в процесах націє- та державотворення: досвід УГКЦ на зламі XXXXI століть

Володимир Антофійчук, доктор філологічних наук, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, лауреат літератературно-мистецьких премій імені Івана Бажанського та імені Ольги Кобилянської (Чернівці)

Псалом як інтертекстуальний складник української середньовічної прози

о. Микола Муж, викладач ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (В. Березовиця)

Богородиця – символ ідентичности Божого люду на шляху до Слова

Перерва 6

о. Микола Медюх, проректор ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (Зарваниця)

Відображення проблеми національної ідентичности у повісті Наталени Королевої «Без коріння»

Любов Струганець, доктор філологічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, заслужений працівник освіти України (Підгороднє)

Богословська лексика: особливості кодифікації та реалізації в сучасній мовній практиці

Наталія Лупак, доктор педагогічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Петриків)

Мовна свідомість у динамічній структурі власного «Я»

Марія Крупа, кандидат філологічних наук, доцент (В. Березовиця)

Святослав Крупа, студент 2-го курсу Львівського фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну (Львів)

Володимир Антофійчук, доктор філологічних наук, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, лауреат літературно-мистецьких премій імені Івана Бажанського та імені Ольги Кобилянської (Чернівці)

Ольга Корчевська, кандидат педагогічних наук, доцент, співавтор підручників «Математика» для 1, 2, 3, 4 класів (Тернопіль)

Презентація перевидання книги Ольги Кобилянської «Апостол черні»

Перерва

Ігор Набитович, доктор філологічних наук, професор Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Люблін)

Галина Набитович, заступник директора школи № 2 м. Ходорова (Ходорів)

"Для усіх я став усім...". Мистецька родина Фредрів-Шептицьких.

Презентація книги «Саґа мистецької родини»

 

Круглий стіл

«Роль Слова і Церкви у воєнний і повоєнний період»

Учасники круглого столу

Михайло Андрейчин, доктор медичних наук, професор Тернопільського національного медичного університету 7

імені І. Я. Горбачевського, заслужений діяч науки і техніки України, голова ТОО НТШ (Тернопіль)

Іван Кліщ, доктор біологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, проректор з наукової роботи Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського (Тернопіль)

о. Орест Глубіш, ліценціат канонічного права, головний редактор газети «Божий сіяч», викладач ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (В. Березовиця)

о. Василь Макоїд, ліценціат історії Церкви, священник храму св. Івана Богослова (Тернопіль)

о. Сергій Дмитерко, префект ВДС ім. Патр. Й. Сліпого, член Богословського наукового товариства (В. Березовиця)

о. Богдан Мельничин, ліценціат пасторального богослов’я, докторант пасторального богослов’я УКУ, викладач ВДС ім. Патр. Й. Сліпого (Тернопіль)

Монах Василій, намісник Свято-Троїцького монастиря (Жуків)

Монах Антоній, Свято-Троїцький монастир (Жуків)

Ольга Збожна, кандидат фізико-математичних наук, почесний професор ТНЕУ, дійсний член НТШ, член товариства «СловоСвіт» (Тернопіль)

Ярослав Гринчишин, кандидат фізико-математичних наук, доцент, директор видавництва «Підручники і посібники» (Тернопіль)

Наталія Дащенко, кандидат філологічних наук, доцент Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Ірина Крупа, помічник начальника Головного управління ДСНС України у Тернопільській області з питань розвитку місцевої та добровільної пожежної охорони (В. Березовиця)

Стефанія Панцьо, кандидат філологічних наук, професор, лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Левка і Богдана Лепких (Тернопіль)

Наталія Лісняк, кандидат філологічних наук, доцент Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Левка і Богдана Лепких (Київ)

Мирослава Козак, кандидат педагогічних наук, доцент, автор підручників «Математика» для 1, 2, 3, 4 класів (Тернопіль)

Марія Дідора, кандидат психологічних наук, доцент (Тернопіль)

Роман Хмурич, кандидат педагогічних наук, доцент, відмінник народної освіти (Тернопіль)

Олександр Рокіцький, кандидат історичних наук, доцент Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (Тернопіль) 8

Надія Волик, кандидат історичних наук, викладач Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (В. Березовиця)

Ірина Побилець, кандидат педагогічних наук, доцент, докторант Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Галина Грудзь, кандидат педагогічних наук, доцент Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Ольга Турко, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри філологічних дисциплін початкової та дошкільної освіти Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Тернопіль)

Алла Антофійчук, кандидат філологічних наук, доцент Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (Чернівці)

Наталія Мельничин, магістр філології, аспірантка, вчитель української мови та літератури Тернопільського академічного ліцею ім. І. Франка (Тернопіль)

Володимир Цімерман, студент 7-го курсу ВДС ім. Патр. Й. Сліпого, член Богословського наукового товариства, член Літургійного братства преподобного Сави Освященного (В. Березовиця)

Іван Лопушинський, студент 6-го курсу ВДС ім. Патр. Й. Сліпого, голова Літургійного братства преподобного Сави Освященного, член Богословського наукового товариства (В. Березовиця)

Підсумкове засідання. Обговорення перспектив діяльності богословської комісії ТОО НТШ