Середа, 24 квітня 2024

Митрополит Василій візитував парафію св. Архистратига Михаїла у Тернополі

19 січня, у день празника Богоявлення Господнього, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк здійснив пастирський візит на парафію УГКЦ св. Архистратига Михаїла міста Тернополя. Архиєрей очолив Божественну Літургію, на якій йому співслужили настоятель храму о. д-р Іван Січкарик та ректор Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого о. ліц. Іван Римар.

mykh 2Настоятель храму о. Іван Січкарик, сотрудники та вірні зустріли владику при вході до церкви. Марійська дружина привітала митрополита різдвяними колядками та віншуваннями, які, в цей час війни, є укладені по-іншому та звучать із усильним закликом до новонародженого Ісуса про мир на нашій землі.

Митрополит Василій у своїй проповіді, окрім великого духовного значення події хрещення Ісуса в річці Йордан від Івана Хрестителя, також наголосив на важливості для усіх українців християн перебувати в духовній чистоті та постійній єдності із Богом. Тільки в такий спосіб буде можливо з Божим благословенням, з духовним завзяттям мати сили до захисту Батьківщини.

По завершенні Архиєрейської Літургії всі наблизилися до вертепу, що знаходиться в храмі. Семінаристи під музичний супровід усім колядували. Відтак усі присутні парафіяни доєдналися до спільної коляди,  прославляючи новонародженого Ісуса.

Після коляди, процесія вірних на чолі з митрополитом перемістилася на подвір’я храму, де було здійснено Чин Великого Йорданського водосвяття. Кир Василій привітав парафіян храму з празником та окропив кожного освяченою водою. Після чого брати семінаристи показали всім присутнім театральне дійство «Маланка».

Згодом архиєпископ Василій відбув на набережну Тернопільського ставу, де взяв участь у міжконфесійному Великому Йорданському водосвятті. Подія відбулася біля хреста, встановленого на честь річниці Хрещення України-Русі у парку імені Тараса Шевченка за участю представників інших конфесій. Після завершення водосвяття семінаристи ще раз представили учасникам молитви традиційне різдвяне дійство «Меланка».

пресслужба архиєпархії