Середа, 24 квітня 2024

Рішення Другої сесії Митрополичого Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ

22 вересня у Марійському духовному центрі Зарваниці відбулася ІІ сесія Митрополичого Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ. Захід відбувся під головуванням архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка та участі єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського Теодора Мартинюка, єпарха Бучацького Дмитра Григорака, єпарха Кам’янець-Подільського Івана Кулика. Єпископи ухвалили ряд спільних рішень, які опубліковуються і проголошуються сьогодні, 25 жовтня 2022 року Божого.

dl ----------------------------------------------------------------------------

 Вих. №373/2022

Тернопіль, 20 жовтня 2022 р. Б.

Декрет

На славу Святої, Єдиносущної, Животворящої і Нероздільної Тройці,

Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Божою милістю

кир Василій Семенюк

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський

Єпископам Тернопільсько-Зборівської митрополії,

всечесним та всесвітлішим отцям, преподобним монахам та монахиням,

возлюбленим у Христі братам і сестрам Тернопільсько-Зборівської митрополії!

22 вересня 2022 р. Б. у Марійському духовному центрі в Зарваниці відбулася перша сесія Митрополичого Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії. У засіданні взяли участь усі єпископи митрополії: владика Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський; владика Дмитро Григорак, Єпископ Бучацький; владика Іван Кулик, Єпископ Кам’янець-Подільський; владика Теодор Мартинюк, Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

Відповідно до арт. 39 §1 Статуту Тернопільсько-Зборівської митрополії Української Греко-Католицької Церкви, отримавши схвалення Блаженнішого Патріарха Святослава (Вих. ВА 22/260 від 20 жовтня 2022 року Божого)

оцим проголошуємо

рішення

Другої сесії Митрополичого Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії

(див. додаток)

і постановляємо,

що вони наберуть чинності через два тижні від дня опублікування на офіційному веб-сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Ці рішення є обов’язковими для виконання в усій митрополії згідно із арт. 41§1 Статуту Тернопільсько-Зборівської митрополії Української Греко-Католицької Церкви. Єпархіальні Єпископи зобов’язані особисто чувати над їх виконанням на території своїх єпархій. 

Додаток до декрету становить інтегральну частину даного декрету.

Даний декрет набирає чинності з моменту опублікування.

+Василій Семенюк                                                                                     о. др Віталій Козак

Архиєпископ і Митрополит                                                                       секретар

Тернопільсько-Зборівський

 ----------------------------------------------------------------------------

 Додаток:

Вих. № 354/2022

м. Тернопіль, 11 жовтня 2022 р. Б.

 

РІШЕННЯ

Синоду Тернопільсько-Зборівської Митрополії УГКЦ

Сесія 2, Зарваниця, 22 вересня 2022 р. Б.

  1. Аналіз Постанов Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувся у м. Перемишль 7-15 липня 2022, та дискусія над механізмами впровадження їх в дію у Тернопільсько-Зборівській митрополії:

а) у кожній єпархії вдосконалювати соціальне служіння, зокрема щодо допомоги внутрішньо переміщеним особам та військовим;

б) підтримувати волонтерське капеланське служіння наших священників;

в) плекати волонтерський рух серед мирян; щорічно організовувати всеукраїнську прощу волонтерів до Зарваниці; просити архиєпископа і митрополита Василія приготувати звернення до органів влади про сприяння волонтерському руху;

г)  активізувати діяльність душпастирських єпархіальних рад;

ґ) у співпраці з УКУ провести курси для семінаристів та духовенства на тему зцілення ран війни;

д) доручити директорам єпархіальних Карітасів розвивати програми та проекти допомоги членам родин військових, особам, що втратили рідних у військових обставинах;

е) звернутися до місцевих громад щодо сприяння викладанню християнської етики та основ сім’ї у школі;

є) підтримувати асоціацію батьків-християн «Алетея»;

ж) продовжувати обмін досвідом між єпархіями щодо реалізації постанов Синодів Єпископів у єпархіях митрополії.

2. Заслухали звіт отця ректора Івана Римара, який представив діяльність Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого. Представлено проект акредитації семінарії на державному рівні, що у майбутньому вплине на визнання дипломів семінарії з боку державних органів. Представлено проект реорганізації семінарії у академію. Представлено нові програми, що були реалізовані в семінарії та активність семінаристів у різних проектах, просвітницьких та харитативних ініціативах. Загальна кількість питомців у семінарії - 139. Розглянуто можливі виклики пов’язані з реорганізацією семінарії.

3. Заслухали звіт отця-ректора Володимира Білінчука про діяльність Чортківської дяківсько-регентської академії ім. блаж. свящмч. Григорія Хомишина. Представлено здобутки академії та різноманітні проекти, що реалізуються нею. Академія виховала 750 випускників. На даний час є 24 студенти денного відділення та 12 заочного.

4. З метою сприяння беатифікаційному процесу праведного митрополита Андрея Шептицького створити групи священиків, які представлятимуть вірним його життя та роз’яснюватимуть зміст молитви про заступництво цього праведника.

5. Відзначити ювілей о. Данила Танячкевича (1842-1906), визначного діяча українського просвітництва.

6. Повідомлення

Секретар синоду о. Віталій Козак поінформував про заходи пов’язані з святкуванням 130 річниці з дня народження патріарха Йосифа Сліпого, а саме про виставу Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Шевченка «Голгофа. Містерія непокори», про просвітницькі академії у парафіях, про міжнародну науково-практичну конференцію присвячену постаті патріарха Йосифа Сліпого, що відбудеться у Тернополі 11-12 листопада 2022 р.

+Василій Семенюк

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Збрівський

о. Віталій Козак

Секретар Митрополичого Синоду