П'ятниця, 29 березня 2024

У Тернополі відбувся перший формаційний вишкіл для управ осередків "Української молоді - Христові"

У суботу, 20 листопада, у Тернополі відбувся вишкіл для управ УМХівських осередків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. У зустрічі взяли участь голови, управісти, духівники осередків архиєпархії, а також представники УМХівських осередків зі Львова. Захід проходив на парафії Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Лепкого 12а) у приміщенні актового залу Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

зображення viber 2021 11 20 21 50 34 525Зустріч розпочалася молитвою Молебня у храмі Покрови Пресвятої Богородиці, яку очолив духівник Тернопільського осередку о. Олег Харишин, а продовжилася знайомством у приміщенні Галицького коледжу. Формаційний блок складався з чотирьох частин: «Місія УМХ. Ad fontes», «Духовність УМХівця: присяга і формація», «Обов’язки та особисті прикмети управіста», «Лайф-хаки командотворення».

Першу лекцію провела голова координаційної ради УМХівських осередків на всеукраїнському рівні Христина Потерейко. У своїй доповіді Христина представила сучасну місію УМХ, а також провела екскурс в історію. Учасники вишколу спільно шукали відповідь на питання, яку місію і сенси мало УМХ у 1933 році у баченні праведного Митрополита Андрея Шептицького, в час організації свята УМХ - наймасовішої релігійної маніфестації Галичини ХХ ст. 

«Українська молодь - Христові!» - оце наша в нинішній час відповідь нашим релігійним і національним ворогам, які докладати усіх зусиль, щоб заволодіти душею нашої молоді, оце клич, виписуємо в сьогоднішньому дні на прапорі, що під ним згуртувати хочемо молодь», - таким закликом зверталися організатори святкування до молоді у 20 ст., зазначила доповідачка. І підсумувала: «УМХ у 1933 р – відповідь і клич, свято молоді, масштабна релігійна маніфестація Галичини. Остаточно – заповіт митрополита Андрея для української молоді».

Відтак учасники обговорили уроки, які повинні взяти з історії руху УМХ та попрацювали в групках, шукаючи відповіді на питання, що для нас сьогодні означає бути вірним Христові. «Завжди старайтеся звертатися до джерел. Чим детальніше пізнаємо свою історію, тим повніше, глибше і масштабніше можемо розуміти як творити майбутнє», - додала на завершення вона.

зображення viber 2021 11 20 21 50 33 206Відтак духівник Тернопільського осередку УМХ отець Олег Харишин представив основні моменти духовності УМХівця. Священник запропонував також основні правила духовного життя УМХівця: Сповідь кожного місяця; щоденна молитва (ранкова, вечірня, Ісусова); участь у Божественній Літургій в неділі, свята, гідне прийняття Святого Причастя; щоденне читання Святого Письма (хоча б 5 хв), читання «Життя святих», творів Митрополита Андрея Шептицького; благопристойність у поведінці та мові, відсутність поганих звичок; дотримання постів.

«Наша особиста вірність Христові – це точно це, через що ми ніколи не будемо соромитися. А присяга – це спосіб стати живим християнином, - підкреслив духівник молоді. - Вона вказає і спрямовує промовця до потенціалу, який закладений в душі людини від моменту її Хрещення самим Господом Богом. Як Сіяч, Бог засіяв у «ґрунт» нашого серця своє Божественне Слово, зерно. Властиво, складання присяги – це глибокий акт та зусилля нашої волі оживити в собі Божого Духа та силу жити духовним життям, це спонукання (стимул) у відношенні до «зернини», щоби вона проросла».

Третю лекцію про обов’язки та особисті прикмети управі ста підготувала координатора УМХівських осередків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Ірина Драгущак. На її переконання, провідники спільноти мають бути прикладом духовного життя та вести інших за собою. Брати активну участь у всіх заходах спільноти та надихати до активності інших.

зображення viber 2021 11 20 21 50 33 803«Пам’ятаймо, що Управа існує не для того, щоб самій готувати і проводити всі заходи, а для того щоб якнайбільше розподіляти завданням між членами спільноти», - наголосила Ірина і додала: «Засідання Управи повинні відбуватися не рідше ніж раз на місяць. Ефективним будуть збори Управи раз в тиждень поміж зборами УМХ. Засідання повинно розпочинатися молитвою. Попередньо готуються питання, які розглядатиме Управа. На засіданні управи рекомендовано обговорити попередні заходи та планувати наступні, чітко визначаючи дедлайни та відповідальності. Питання засідання, а також рішення засідання повинні вноситись у протокол. Протокол підписує секретар та голова осередку».

Комунікаційниця УМХівського осередку парафії Покрови Пресвятої Богородиці м. Тернопіль, випускниця та працівниця УКУ Ольга Плюсквік провела тренінг з командотворення. Лекторка представила етапи формування та обов’язкові елементи команд а також ознайомила управістів з тим, як правильно проводити стратегічне управління спільнотою.

Завершився вишкіл спільною молитвою. Організатори анонсували про наступні модулі вже на початку 2022 року та підготували друковане видання матеріалів заходу.

повідомила Христина Потерейко, інформаційний відділ УМХ