П'ятниця, 19 квітня 2024

У Зарваниці відбулася Успенська проща вірних Коломийської єпархії УГКЦ

Щороку, 27-28 серпня, у с. Зарваниці відбувається велелюдна проща вірних Коломийської єпархії, які пішки долають велику відстань, щоби поклонитися Пресвятій Богородиці, прохаючи Її про заступництво, охорону та захист. Напередодні свята владика Василій Івасюк, єпарх Коломийський, спільно з численним духовенством відслужили Архиєрейську Божественну Літургію у каплиці біля церкви Пресвятої Трійці.

DSC 6793«Пам’ятайте! Той, хто на землі сіє неправду, братовбивство, ненависть, брехню, непослух – не осягне Царства Небесного. Якщо ви один одного гризете і з’їдаєте, то бережіться, щоби ми не знищили один одного. Не осуджуймо своїх ближніх, молімся за грішників так, як за самого себе. Пресвята Богородице, Мати Божа Зарваницька, будь покровителькою всіх паломників» – звернувся владика Василій до паломників.

DSC 6808Біля чудотворного Джерела було відслужено молебень, вкінці владика Василій звернувся із словом до молоді. Зокрема, владика у своєму слові зазначив: «Митрополит Андрей Шептицький писав, що Пресвята Євхаристія – це духовний корм, ангельський хліб і чаша спасіння, з якої черпаємо життя Божої благодаті. І коли Господь торкається серця людини, тоді ким би ви не були, то обов’язково прийдете до Нього. Потрапивши в обійми Христа, ви вже ніколи не захочети відійти від Нього. Натомість, надмірне вживання інтернету і соціальних  мереж – це впровадження антихриста у життя людини, котрий вже увійшов в наше життя дуже непомітно. Він вже керує вами, а ви вважаєте себе вільними. Дорога молоде! Бог вам допомагає тоді, коли інші не знають, що вам важко! Вчіться бачити велике в інших і всьому навчатися».

В день Успіння Богородиці Архиєрейську Літургію на площі перед Собором відслужив владика Василь Івасюк, єпарх Коломийський, у співслужінні із чисельним духовенством Коломийської єпархії.

Як зазначив владика Василій: «Церква називає смерть Пресвятої Богородиці Успінням, тобто мирним сном. Апостоли і всі присутні не плачуть над Її гробом, але співають і радіють. Гріб Пресвятої Богородиці – це двері до Царства Божого і невимовна радість для кожного християнина. Цей гріб безумовно обіцяє безсмертя душі і нетлінність тіла, знищуючи в нас страх смерті. Ісус Христос переміг смерть».

Звертаючись до вірних, які так чисельно зібралися у цьому святому місці, Преосвященний владика Василій наголосив: «Життєвий шлях кожної людини сповнений унікального досвіду – надзвичайних чудес та поваги серед вірних Богові людей. З іншої сторони, багато терпимо через людські язики, обмови, неправду, за які потрібно відповідати перед Богом. Святе Письмо подає прості слова, як уникнути строгого і неминучого Суду Божого. Ось ці слова: «Не судіть, щоб вас не судили; бо яким судом судите, таким і вас будуть судити, і якою мірою міряєте, такою і вам відміряють» (Мт.7:1-2). Якщо ви не судите чужі гріхи, тоді можете надіятися на милосердя Боже…Найкращий урок як не судити можна навчитися на прикладі життя Ісуса Христа. З Його уст завжди звучало: «То і я тебе не осуджую. Йди та вже від нині не гріши» (Ів.8:11). І тільки тоді виконаємо Павлів приказ: «Плекайте ті самі думки в собі, які були й у Христі Ісусі» (Флп.2:5). В цих почуттях повинна бути любов до грішника, бо так важливо навчитись розрізняти людину та сам гріх. Хоч через людину гріх увійшов у світ, але вона не є винахідником гріха, а його жертвою. Гріх збезчестив людину, однак не знищив Божого образу. Так дивиться на людину Христос. І тут важливо нам усвідомити: якщо Христос нікого не осуджує, то і нам слід навчитись нікого не судити, щоб самим не підпасти під суд».

DSC 6871DSC 6891DSC 6975DSC 7014пресслужба Коломийської єпархії