П'ятниця, 29 березня 2024

Митрополит Василій візитував тернопільський храм св. Пантелеймона з нагоди 10-тиліття його освячення

Сьогодні, 7 березня, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк здійснив пастирський візит на парафію УГКЦ св. Пантелемона Цілителя міста Тернополя (масив "Дружба"), Тернопільського центрального деканату, з нагоди 10-ї річниці від дня його освячення. Архиєпископ очолив Божественну Літургію, на якій йому співслужили настоятель храму о. Василь Чамарник. У торжественній молитві взяли участь велика кількість вірних парафії, учасниць спільноти «Матері в молитві», для яких о. Василь Чамарник є духовним наставником.

cha 05Під час проповіді високопреосвященний Василій говорив на тему Євангельського читання М’ясопусної неділі про страшний суд. Даючи духовні настанови, кир Василій закликав готуватися до Великого посту та сказав таке: «Обмеження у їжі не має на меті покращити нашу фігуру, зробити здоровішим наше тіло, а зробити здоровішою нашу душу, наповнити її вразливістю на Бога і на ближнього. Те, що зекономимо, спробуймо дати убогим. Відкриймо очі і Господь покаже, хто потребує нашої любові. За кожним потребуючим перебуває Господь, голодний, спраглий, немічний, хворий, ув’язнений. Дай Боже, щоб ми побачили Його, не відвернулися, не пройшли мовчки повз Нього, а нахилилися і допомогли, підтримали, розрадили».

cha 08Традиційно у ході візиту відбулося спілкування з духовенством та вірними, ознайомлення з потребами громади, благоустроєм храму, а також свято духовної пісні від семінаристів Тернопільської духовної семінарії.

Пригадуємо, що Чин освячення храму св. Пантелеймона, який знаходиться по вулиці Бережанській, був здійснений кир Василієм 10 років тому, 2 жовтня 2011 року. Тоді у події освячення взяли участь близько тисячі вірних. Архиєрей також освятив престіл, а співслужили йому у подій заснування нової парафії отець-мітрат Андрій Іван Говера, о. Роман Цюпка, о. Юстиніан Городечний. Отець Василь Чамарник, котрий був організатором будівництва святині, відтак прийняв уряд адміністратора храму.

Що цікаво, у каплиці можна помолитися перед мощами святого цілителя-великомученика Пантелеймона, що є привезені з Риму.

cha 02

cha 03cha 06cha 10cha 04cha 07cha 09

cha 01о. Олег ХАРИШИН,

пресслужба архиєпархії