Субота, 20 квітня 2024

"Ісус Христос залишається найпереконливішим свідченням близькості Бога», - митрополит Василій на Різдво Христове

7 січня архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк очолив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди празника Різдва Христового в Архикатедральному Соборі Тернополя. За участю священнослужителів Собору та вірних владика Василій молився за громаду міста Тернополя, за мир в Україні, припинення епідемії, а, відтак, привітав присутніх з празником Різдва Христового.

ssw3Митрополит Василій звернувся до вірних Тернопільсько-Зборівської архиєпархії з пастирським посланням [повний текст], у якому говорить про випробування для Марії та Йосифа під час та після народження Ісуса Христа. «Попереджений у сні ангелом, Йосиф бере Марію з Ісусом та вирушає до Єгипту(Мт. 2,14). Втеча в Єгипет стає для них новою непевністю, але одночасно шляхом спасіння, тому що Господь вустами ангела наказує Йосифу бути там, «доки я тобі не скажу» (Мт. 2,13). Бог є їхньою єдиною надією, а також і тим, хто поруч з ними у цій подорожі».

Аналізуючи минулий 2020 рік, кир Василій зазначив, що у ньому «ми відчували багато страхів чи були свідками неспокою і тривоги рідних та близьких нам людей, що були наслідком непевності, пов’язаними з реаліями пандемії. Не раз доводилося чути нарікання на осіб, відповідальних за безпеку, чи на цілі інституції. Одночасно ми розуміли, що не маємо надійних засобів та гарантій, щоб убезпечити себе чи близьких нам людей від очевидних загроз...

Повний відеозапис Богослужіння:

Народженням Свого Сина у вифлеємській печері Бог передусім нам хоче сказати найголовніше: «Я - поруч, я близько, я біля тебе». Ми завжди можемо розраховувати на Нього та Його поміч. Станьмо проповідниками не відчаю, а надії, не страху, а звитяги – бо Бог є з нами...

Протягом усієї історії спасіння Бог наближався до людини. Він став ближчим через слугу свого Мойсея, що був прообразом Месії, який має спасти людський рід. Він говорив через пророків, які звіщали майбутнє діяння Боже. Але ніколи Бог не наближався настільки до людини, як через народження Свого Єдинородного Сина. Господь наш Ісус Христос залишається найпереконливішим свідченням близькості Бога до кожного з нас».

sswssw2о. Олег ХАРИШИН,

прес-служба архиєпархії