Четвер, 25 квітня 2024

Звернення архиєпископа Василія Семенюка з нагоди відзначення Дня життя

Життя – це дар Бога, який даровано нам як вияв Його безмежної любові до кожного з нас. Бог підтримує наше життя щомиті: від початку нашого існування до останнього моменту земного життя і до миті отримання найбільшого дару – вічного життя з Богом.

Кожного року на свято Благовіщення, моменту коли «Слово сталося Тілом», Церква кличе нас до призадуми над вартістю людського життя. Син Божий прийняв людське тіло таке ж саме, як і наше. Цей факт відкриває нам особливу вартість людського життя в очах Бога. Він - Творче Слово, яким все постало і всі ми покликані до життя. Тому ми маємо берегти наше життя, як тілесне так і духовне, жити його згідно Божих Заповідей, щоб осягнути вічне життя в Бозі.

Прислухаючись до слів Євангелія, котре читаємо на свято Благовіщення, чуємо про згоду Пресвятої Богородиці, яка показує як треба годитися з Божою волею і як її потрібно сповняти в людському житті. На сторінках Євангелія вона постає перед нами, як та, що прийняла життя і тим сповнила Божу волю у всьому й до кінця.

Господь запрошує нас до співучасті у творінні. Бог кличе наші християнські подружжя до продовження життя. Маючи цей особливий дар передавати життя, ми можемо взяти участь у творінні світу разом з Богом.

Ми, християни, маємо дбати за життя, особливо те, яке не може боротися за себе, тобто життя дитяти зачатого в лоні матері. Пам’ятаймо, що маємо завжди звертати увагу не лише в день свята Благовіщення, але завжди звертати увагу на гріхи сучасного суспільства: це штучне і навмисне переривання вагітності (аборт); хибна ментальність сьогоднішнього суспільства, яка часто ділить ненароджених дітей на бажаних і небажаних; репродуктивні технології, які не шанують людської гідності (різні досліди та експерименти на ембріонах); це заподіяння смерті за згодою (евтаназія та проблема трансплантації органів); це самогубство та смертна кара для засуджених.

Серед нас знищується життя і це все робиться нібито законно та демократично. Виникає запитання: наше суспільство є суспільством життя чи смерті?

 

†Василь (Семенюк),

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

 

Прошу усіх вірних в день празника Благовіщення молитися за життя, а священикам Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії доручаю в часі Літургії на ектенії додати такі прохання:

- Отче Предвічний, дякуємо Тобі за дар життя, який ми отримали з Твоєї любові. Просимо Тебе, допоможи нам його не змарнувати, але гідно цей дар прийняти, скерувати на службу Тобі, ближнім і нам на спасіння, вислухай нас і помилуй;

- Господи, дякуємо Тобі за наших батьків, які прийняли Твою святу волю і подарували нам життя. Благаємо Тебе, заопікуйся ними і нагороди їх вічним щастям в Небі, вислухай нас і помилуй;

 

- Ще молимось за всіх дітей, які перебувають у лоні матерів. Благослови їх разом з батьками Своїми щедротами. Особливо просимо захисти дітей, яким загрожує знищення. Подай батькам любов і відвагу прийняти Твій дар, бо Ти Сам дарував їм життя. Просимо Тебе, вислухай і помилуй.