Субота, 20 квітня 2024

Митрополит Василій Семенюк освятив новий храм на Хмельниччині

24 липня архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк освятив храм святого великомученика Димитрія Солунського у с. Антоніни Хмельницької області. Владиці співслужили єпископ Іван Кулик, єпарх Кам'янець-Подільський, та місцеві священники: вікарій о. Іван Данкевич, декан о. Василь Боднар, о. Степан Боднар, о. Ігор Куриба, о. Павло Завіша. Уряд настоятеля храму виконує випускник Тернопільської духовної семінарії о. Андрій Миколів.

ant 2

«Сказав Господь Мойсеєві: «Нехай вони мені спорудять святиню, щоб я міг жити серед них». І Мойсей сповнив бажання Господнє і збудував скинію завіту, і Господь перебував в тому місці в особливіший спосіб, - сказав у проповіді кир Василій. - Як колись в Старому Завіті, так і тепер Господь Бог промовив до свого народу тут у Хмельницькому: «Збудуйте мені мій дім, бо я хочу перебувати зі своїм народом». У Старому Завіті він перебував у вигляді світлого стовпа, а тепер він перебуває у кивоті. Хоч Господь Бог є на кожному місці і всюди присутній на кожному місці, але в особливіший спосіб він перебуває у Божому храмі в кивоті під видами хліба і вина.

Ми побудували цей храм, де на престолі вперше була принесена Безкровна Жертва і так кожен день на голос свого слуги священика Ісус Христос буде сходити з неба і жертвуватися Отцеві Небесному. В цьому храмі будуть хрестити наших дітей і внуків, будуть вінчатися наші діти і внуки. І коли Господь покличе нас до вічності, то будуть в цьому храмі молитися за нашу душу.

Коли прийде трудність, коли Господь дасть нам нести хрест, коли прийдуть великі терпіння для нас в родині, то ми не йдім до екстрасенсів, не йдімо до ворожбитів, як ті люди, які мають слабку віру і шукають помочі поза Богом. Ми прийдемо в храм і припадемо перед Ісусом, і відкриємо Йому своє серце, і будемо взивати про поміч його Матері і через поміч Його Матері одержимо тут мир, спокій на душі, внутрішню радість та й фізичні наші сили Господь також зміцнить».

Після Архиєрейської Літургії митрополит Василій привітав усіх присутніх й жертводавців, водночас подякував їм за складені пожертви на будівництво цього храму. Опісля освятили воду, а брати-семінаристи виконали ряд патріотичних пісень.

пресслужба архиєпархії