Четвер, 18 квітня 2024

В Івачеві Горішньому презентували книгу про блаженного священномученика УГКЦ Зенона Ковалика

Цими днями у храмі Святого Воскресіння Христового с. Івачів Горішній Великоглибочанського деканату відбулася презентація книжки про вихідця з цього села блаженного священномученика Зенона Ковалика  «Якщо така Божа воля, я радо прийму і смерть». Блаженний священномученик Зенон Ковалик, редемпторист». Автор цієї книги – ієромонах о. Руслан Піх, чину Найсвятішого Ізбавителя, який приїхав до нас із Бельгії. Разом із автором книжки для участі у цій події прибув протоігумен згромадження отців-редемптористів високопреподобний о. Андрій Рак , який очолив Службу Божу і виголосив проповідь. Книга вийшла у серії «Місіонери великого відкуплення» у видавництві «КнигоВир». Видання здійснене при підтримці громади УГКЦ м. Антверпен, Королівство Бельгія. До речі, у цій же серії також надруковані книжки про життя і діяльність блаженного владику Миколая Чарнецького, владику Володимира Стернюка, отців  Йосифа Схрейверса, Івана Нагірного, Франца Ксаверія Бонна.

pr3Представляючи книжку про нашого славного земляка, о. Руслан Піх детально розповів про життєвий і духовний, зокрема місіонерський шлях о. Ковалика. Як місіонер, він провів багато народних місій у Галичині та на Волині. Навіть у часи більшовицької атеїстичної влади сміливо боронив Божу правду, за що отця Зенона жорстоко вбили - розп’яли на тюремній стіні. У червні 2001 року під час свого історичного візиту в Україну Папа Іван Павло ІІ проголосив о. Зенона та інших новомучеників нашої Церкви блаженними. Парафіяни з великою увагою і трепетом у душі вслухалися у досі невідомі  епізоди з життя свого славного односельця, хресна дорога якого завершилася мучеництвом. Воістину: «Блаженні вигнані за правду, бо їх є Царство Небесне; блаженні ви, коли зневажатимуть вас, і виженуть, і говоритимуть усяке лихе слово на вас неправдиво, Мене ради. Радуйтеся і веселіться, бо нагорода ваша велика на небесах!»

pr2Отець Зенон, відправляючи свою першу Святу Літургію у храмі рідного села, просив односельців пам’ятати про нього у молитві, а він, щоб не залишитися у боргу, згадуватиме їх у Безкровній Жертві. Отець свого слова дотримав і тепер уже молиться за нас усіх, стоячи не лише перед нашим храмовим престолом, а біля високого трону Всемогутнього Царя і Бога – Господа нашого Ісуса Христа. Недарма на своєму пам’ятному образкові з нагоди своєї Першої Святої Літургії він написав такі слова: «О Ісусе! Прийми мене із Святою Жертвою Твого Святого Тіла і Крови. Прийми її за Святу Церков, за моє Згромадження, за мою Вітчизну. Ісусе, благослови моїх родичів, рідню, всіх знакомих та дорогих мені осіб. О Маріє, моя люба Матінко, хорони моє священство. І ви, на вид сего спогаду, подумайте хвилину про того, якого Бог підніс до священної гідности, і помоліться за нього, а він згадає вас кожного дня при Безкровній Жертві».

Нещодавно така ж презентація цієї та згаданих на початку розповіді книг відбулася у приміщенні обласної наукової бібліотеки, у якій, крім інших присутніх там представників інтелігенції міста, взяв участь головний редактор журналу «Патріархат» Володимир Мороз.

Завершуючи цю розповідь, хочу повідомити, що ми готуємо до друку книжку місійних проповідей о. Зенона Ковалика, написаних його рукою. Їх (понад 50 духовних наук) нам передали з архіву отців- редемптористів о. Руслан Піх та світлої пам’яті відомий не лише на Тернопіллі місіонер отець-митрат Михайло Шевчишин.

pr4pr1pr5повідомив о. Орест ГЛУБІШ