П'ятниця, 29 березня 2024

Прочани з Польщі на велосипедах прямують на прощу до Зарваниці

Група паломників з Польщі прямує до Зарваниці у рамках вело бігової прощі. Паломництво «Ясна Гора Ченстохова - Зарваниця 15-18.07.2021» відстанню 710 кілометрів прочани здійснюють у знак духовної єдності між Марійськими католицькими центрами Зарваниці і Ченстохови, польським та українським народом. Організатором паломництва є Маріан Плащик (Marian Płaszczyk), мешканець Кнурова (Knurów), член лицарства Матері Божої Ясногірської, який щороку організовує прощі з Кнурова до святині Ясна Гора.

pol2

Свою духовну мандрівку вони розпочали 15 липня від Марійського духовного центру у Ченстохові (пол. Częstochowa, Сілезьке воєводство, південь Польщі). Саме тут знаходиться монастир на Ясній Горі з чудотворною іконою Матері Божої Ченстоховської – найбільшої святині для польського народу. До велогрупи, серед якої поляки та українці, на українсько-польському кордоні приєдналися прочани-велосипедисти з України і станом на сьогодні разом прямують до Зарваниці.

«Коли я часто бував в Україні, мені спало на думку організувати паломництво до Зарваниці, яка є однією з Марійських святинь у Європі… Це виклик, але його варто взяти на себе. У нас є одна Мати (Пресвята Богородиця) з різними обличчями і ми хочемо її прославити», - сказав Маріан Плащик.

pol3Цікаво, що спеціальний лист до організатора написав Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. «У своєму духовному вимірі це паломництво показує величезну роль культу Матері Божої у житті наших народів та Церков. Це один із важливих і водночас надзвичайно символічних прикладів, що показує, наскільки пов’язані поляки і українці та наші чудові західно-східні християнські традиції», - написав Блаженніший Святослав.

Паломники долають 710 кілометрів районами Польщі та України маршрутом: Краків-Кралова-Гурна-Ясло-Перемишль-Медика-Мостиська-Львів-Золочів-Зборів-Тернопіль-Зарваниця. Кожного дня понад 80 км їдуть велосипедами і 30 км біжать.

pol4pol1

о. Олег ХАРИШИН,

пресслужба архиєпархії