Четвер, 25 квітня 2024

У Зарваниці пом'янули владику Михаїла Сабригу

15 років тому, 29 червня 2006 року, відійшов у вічність блаженної пам'яті кир Михаїл САБРИГА, єпарх Тернопільський.

Того пам'ятного дня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася заупокійна Свята Літургія, яку очолив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк.

«Багато з нас памятає владику Михаїла, як скромну особу молільника, який багато часу проводив у тиші на молитві; людину, яка пережила страшні часи підпілля. Преосвященний Михаїл був відважним свідком віри, нічого не боявся, був світочем надії для тисяч людей. Проте за образом тієї тихої, скромної особи крилася велика і непересічна особистість. Це був особливий Божий дар для нашого народу і для нашої Церкви. Ми і нині заново відкриваємо особливий Божий талант, яким був наділений владика Михаїл, - талант, в першу чергу, любові до Бога, до свого народу і рідної землі. Бо мало хто мав таку глибоку і безкорисливу любов. Це був патріот з великої літери. Його свідчення віри, молитовна постава, щирість та відкритість, спонукають усіх, хто мав щастя знати цього мужа віри, жити такими ж постулатами, і тим самим зберігати світлу і добру пам'ять про цього праведника з роду в рід», - зазначив єпископ-помічник Теодор. Після богослужіння він відслужив панахиду на місці поховання владики Михаїла, у криптах дзвіниці Марійського духовного центру.

sabr2

Преосвященний Владика Михаїл Сабрига народився 22 листопада 1940 року у с. Бортків Золочівського району Львівської області. Після закінчення школи і служби у війську у 1963 році вступив до новіціяту отців Редемптористів у Львові, одночасно почав богословські студії у підпільній семінарії. 8 листопада 1971 року склав вічні монаші обіти.

24 лютого 1974 року отримав священничі свячення з рук митрополита Володимира (Стернюка). Його душпастирське служіння проходило в умовах постійних небезпек та переслідувань.

11 жовтня 1986 року таємно відбулася єпископська хіротонія, яку здійснив митрополит Володимир Стернюк. З виходом УГКЦ із підпілля владика Михаїл був єпископом-помічником Львівської архиєпархії. Із січня 1990-го він служив у Тернополі.

У 1992-му на Синоді єпископів УГКЦ створено Тернопільську єпархію, а владику Михаїла призначили її першим правлячим єпископом. У 1993 році була створена сьогоднішня Тернопільсько-Зборівська єпархія і владику Михаїла було номіновано її єпархом.

Помер блаженної пам’яті слуга Божий кир Михаїл Сабрига 29 червня 2006 року Божого на 66 році свого життя.

Повідомила Надія Шподарунок