Середа, 01 травня 2024

Митрополит Василій здійснив Чин облечин семінаристів

Благословення носити підрясники отримали сьогодні, 3 жовтня, брати 2-го курсу Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого. Особливий молитовний Чин здійснив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк під час Вечірні у храмі Вознесіння Господнього смт. Велика Березовиця (Тернопільський район). sem1

Спочатку брати склали обіцянку бути вірними Христовим заповітам. Архиєпископ прочитав молитву, а ректор семінарії о. Іван Римар благословив підрясники святою водою. Відтак, особисто отримавши благословення від владики, брати вперше одягнулися у священничу одіж.

«Ви посвятили своє життя Господу Богу, Бог вибрав вас зі світу, - зазначив митрополит Василій у зверненні до семінаристів. - Бог покликав вас, постукав до вашого серця, простягнув до вас руку: "Сину, іди за мною!". Однак, каже Христос: «Багато покликаних, але мало вибраних». Тому дай Боже, щоб ви були не тільки звані, але й вибрані. Ви сьогодні облеклися у священничу одежу, яка буде вам нагадувати хто ви є, що вас Бог покликав, що ви є дітьми Божими, вибраними служити Христові та продовжувати Його справу».

sem2Кир Василій поставив братам завдання молитися один за одного та про ласку витривалості у покликанні, щоб число покликаних не зменшувалося. «Дорога до Священства – нелегка, терниста, кожен матиме своїх спокуси та випробовування, - наголосив митрополит, - однак кожен із вас покликаний стати не просто священником, а добрим та святим священником».

Насамкінець, архиєпископ Василій привітав та благословив усіх, зокрема батьків та родичів, які через карантинні обмеження слідкували за трансляцією он-лайн.

До слова, підрясник – спіднє облачення духовенства переважно чорного кольору. Являє собою довгий, до п'ят одяг, з вузькими рукавами наглухо застебнутим коміром. Носіння підрясника у традицією Церкви є свідченням відречення від світу богопосвяченої особи, а також знаком готовності іти у світ свідчити про Ісуса Христа. sem3

прес-служба архиєпархії