Четвер, 28 березня 2024

У Тернополі відбулася урочиста академія з нагоди 30-тиліття виходу УГКЦ з підпілля

Сьогодні, 24 листопада, у палаці культури "Березіль" м. Тернополя відбулася урочиста академія з нагоди 30-тиліття виходу УГКЦ з підпілля. З благословення та у присутності живого свідка переслідуваної УГКЦ архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) розпочався захід, на який прибуло духовенство, сотні вірних, мистецьких колективів, щоб вшанувати пам’ять ісповідників віри та спільно подякувати Богу за дар свободи, отриманий 1989 року, і відродження нашої Церкви.
20191124 160223 resize

«Переслідування УГКЦ в радянському союзі є однією із чорних сторінок історії українського народу у ХХ ст., - зазначив у вступному слові архиєпископ Василій (Семенюк), - поруч з такими, як Голодомор 32-33 р.р., дві світові війни, етнічні чистки та інші злочини сталінського режиму, що забрали життя мільйонів українців. УГКЦ століттями була солідарна зі своїм українським народом та його стражданнями. Церква зберігала душу нашого народу, позбавленого власної державності та політичного представництва. Така Церква не могла подобатися режиму, який поставив собі за мету знищити ідентичність українця, розчинивши її в ідентичності радянської людини, та позбавити його історичної та національної пам’яті. Тому цей режим постави нашу Церкву поза межі закону. Радянська влада заарештувала всіх єпископів, які одностайно відмовилися стати на запропонований їм шлях зради».

Митрополит Василій ділився спогадами свого священичого служіння у підпіллі, розповів про особливості молитовного життя. Також на урочистій академії спогадами ділився єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк), о.-мітрат Андрій Іван Говера, о.-мітрат Іван Колодій, пані Мирослава Гриценко. У міжчасі доповідей виступали хорові та мистецькі колективи Тернополя. Вкінці відбулося вручення подячних грамот науковцям та дослідникам, які зробили свій внесок у вивчення та популяризацію історичної спадщини УГКЦ, і колективам, які долучилися до проведення урочистої академії.

До слова, перед початком академії відбулася презентація книги «Будівничий віри» про життя, жертовний духовний шлях архиєпископа і митрополита Василія (Семенюка). Книга вийшла у формі нарису-фотоальбому за ініціативи о.-доктора Андрія Івана Говери, за редакцією Надії Шподарунок та Богдана Новосядлого.

прес-служба архиєпархії