П'ятниця, 26 квітня 2024

Митрополит Василій привітав вірних зі світлим празником Різдва Христового

7 січня, о 7.00, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) здійснив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди празника Різдва Христового в Архикатедральному соборі УГКЦ Тернополя. Архиєрей привітав присутніх з празником Різдва Христового. Окремо митрополит Василій звернувся до вірних Тернопільсько-Зборівської архиєпархії з пастирським посланням [повний текст].

vl semenjuk zarvanytsya

«Кожного року ми отримуємо нагоду стати учасниками величного Божого Таїнства – Воплочення Божого Сина, - зазначив у Різдвяному посланні кир Василій. - Роздумуючи над цим таїнством, ми отримуємо можливість скріплювати нашу віру… Щоби спростити для нас людей цю недосяжність свого Таїнства, Бог пов’язує перші кроки Свого Сина Ісуса на землі, а одночасно і в людській історії, з Родиною Марії та Йосифа, яку ми називаємо Пресвятою Родиною. У цій родині спостерігаємо за його зростанням. Ця родина стає Божим інструментом Воплочення – проповідує це величне Таїнство Божої Любові до всього людства».

Архиєпископ Василій наголошує, що «Пресвята Родина надає Різдвяним святам особливого відтінку - родинного свята… Родина є однією з найбільших цінностей у житті – це спільнота життя та любові. Не є вона ідеальною, бо має також свої загрози. Найбільшою загрозою для неї є коли кожен член родини думає виключно про себе, а не про добро усієї родини...

Без сумніву, родина сьогодні потребує особливого захисту. З огляду на виклики, які переживає інституція сім’ї та подружжя як союз чоловіка і жінки, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій під час свого виїзного засідання, що відбулося 17 грудня у Збаражі, у нас на Тернопільщині, оголосила новий 2019 рік – Роком сім’ї. Закликаємо усіх синів і дочок Української Греко-Католицької Церкви протягом цього року, починаючи від сьогоднішніх Різдвяних свят, звернути свій погляд на бідну, але щасливу Ісусом Родину з Назарету. Нехай споглядання цієї Пресвятої Родини надихає нас до наслідування, нехай оздоровить наші родини, нехай додає сил тримати міцний зв'язок з Богом та із собою».

Владика Василій наголосив, що «Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви обрав у нашій Церкві для 2019 року тему «Боже Слово і катехизація». Важлива роль у реалізації цього завдання відводиться також родині, як першій спільноті – домашній Церкві. У ній уперше кожна людина зустрічається з досвідом християнської віри. Ми вдячні старшому поколінню – бабусям та дідусям, які, незважаючи на несприятливі обставини, переслідування, атеїстичний режим, змогли донести та передати скарб християнської віри. Нехай їхній приклад надихає сьогоднішніх батьків передати скарб живої віри власним дітям».

Вкінці архиєпископ Василій закликав батьків стати добрими «вчителями віри ваших дітей, виховуйте їх прикладом власного життя та молитви. Читайте Слово Боже у ваших родинах та практикуйте спільну молитву, пам’ятаючи, що ви обрані Богом бути Його знаряддям поширення границь Царства Божого тут, на землі».

 

прес-служба архиєпархії