П'ятниця, 29 березня 2024

Урочини в Івачеві Горішньому

21 жовтня на парафії Святого Воскресіння Христового села Івачів Горішній Тернопільського району відбулося урочисте святкування 250-річчя старої (дерев’яної) церкви, на місці якої 141 рік тому збудували нову муровану святиню. Окрім того, парафіяни відзначили 115-ту річницю з Дня народження вихідця з цього села блаженного священномученика Зенона Ковалика.

t4

Урочини розпочалися Святою Літургією, яку очолив прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, адміністратор парафії Покрови Пресвятої Богородиці м. Тернополя о. Олег Харишин. Крім настоятеля храму, з ним спів-служили священики Великоглибочанського деканату. У своїй глибоко змістовній проповіді о. Олег зосередив увагу на євангельській притчі про сіяча Божого слова, яке, при умові його уважного слухання і читання, дає духовну поживу кожному із нас. Хоча, як сказав проповідник, головним мірилом цього слухання є гідне християнське життя.

Після Божественної Літургії відбулося освячення води, обхід навколо церкви та освячення відреставрованого пам’ятника з розп’ятим на хресті Спасителем, спорудженого на честь давніх місій на парафії та благословення оновленої статуї Матері Божої. У цьому врочистому святкуванні була ще одна духовна «родзинка». За дуже короткий час молодь села, яку організувала вчителька Тернопільської школи-ліцею № 6, аніматор парафіяльної Марійської дружини Марія Когут, на створення музею блаженного Зенона Ковалика. Крім ікони блаженного Зенона та інших новомучеників нашої Церкви, тут зберігаються оригінали місійних проповідей отця Зенона, написаних його рукою, а також світлини, на яких зображеного нашого блаженного у колі братів-редемптористів, праведного митрополита Андрея Шептицького; вишиті хоругви, рушники, старі книги, інша церковна атрибутика. До речі, оригінали цих проповідей парафії подарував відомий не тільки в нашій архиєпархії, а й за її межами місіонер і реколектант отець-митрат Михаїл Шевчишин, який теж брав участь у цьому святкуванні. Відрадно, що ці шість глибоко богословських і високо духовних проповідей завдяки Марії Когут є в електронному варіанті і зараз готуються до друку окремою книжкою.

t2Під час урочистої Святої Літургії та Чину освячень співав хор церкви Святого Апостола Петра «Глорія» під майстерним диригуванням регента Оксани Цимбалюк. Цей творчий колектив своїм чудовим співом прославляв Господа Бога і Пречисту Діву Марію, особливо у прекрасно виконаних піснях у храмі та на подвір’ї. Щиро дякуємо цим талановитим хористам за воістину ангельський спів, а також настоятелю церкви Святого Апостола Петра о. Іванові Пєхоті за благословення на цю поїздку до нашої парафії та учасникові хору Юрію Климуку за сприяння цих відвідин.

Свято закінчилося молитвою за Україну «Боже великий, єдиний».

t3t1повідомив о. Орест Глубіш