Четвер, 18 квітня 2024

Отець Василь Онищук презентував свою творчість у трьох книгах

Із давніх віків український народ ставився з великою пошаною до віри. Своїми особливими духовними працями, змістовним жертовним життям талановиті особистості збагачували й збагачують не тільки українську культуру, а й світову духовну спадщину.

DSCN8277

У читальному залі Бережанської центральної бібліотеки для дітей ім. Лесі Українки за організації другої міської школи та бібліотеки відбулася презентація творчих надбань отця Василя Онищука (Церква Пресвятої Трійці УГКЦ м. Бережани). Особлива увага зосереджувалась на його третій книзі – «Диво істини» (видавництво «Астон» м. Тернопіль, 2013 р., 216 с.), в якій у прозі та віршах відкривається глибина Божого Слова, осмислюється роль церкви, що провадить людину-мандрівника земним життям і вказує шлях до щасливої вічності. Складається із вступного слова автора, розділів-повчань «Хто ти є, Людино?», «Людина – вінець творіння Божого», «Церква – це наша мати», «Церква – дім Світла і Сонця», «Молитва – найважливіший чинник нашого спасіння», «Молитва і роль святих у житті людей», «Вдячність», «Паломництва по святих місцях» та інших. Одним із розділів збірника є «Хресна Дорога».

Перша книжечка поезій о. Василя Онищука – «Духовна криниця» (2012 р.) –присвячена прославі Бога, краси рідного краю та української мови. У другій – «Три школи» (2012 р.) – наука для вчителів трьох шкіл, які покликані дати людині найправильніші орієнтири в житті – родина, церква й альма-матер.

DSCN8302

У виступах старшокласників відтворено цікаві історії зі сторінок книги «Диво істини» (організатор заходу – заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №2 Галина Головацька, ведучі Олена Чорна, Микола Марущак і Марія Легка). Найактивнішими були учні 9-А класу (кл. кер. Олександра Чорна). Учасники дійства виконували зворушливі вірші та пісні на духовну тематику. Присутні, серед яких були вчителі та учні школи, батьки, представники музеїв, бібліотек, заповідника, інтелігенція міста, мали можливість насолодитися змістовним виступом на морально-духовні теми о. Василя, спогадами про відвідини святих місць світу разом із мешканцями Бережанщини, подивитися відеопрезентацію про його життєвий і творчий шлях. На завершення зі словами подяки організаторам дійства, представникам школи й книгозбірні та автору книг духовної мудрості виступили начальник відділу освіти, молоді та спорту міськради Галина Михальчук і завідувачка бібліотеки для дітей, заступник директора ЦБС по роботі з дітьми Ольга Чибрас. Духовна творчість, як зазначалося, необхідна нам усім задля зміцнення віри.

Отець Василь Онищук наголошує: життя – наче бурхливе море, човен, гнаний вітром серед хвиль буття. І без Ісуса не пройти по ньому, бо він опора нашого життя. Сила молитви є чудодійною, дотримання Заповідей Божих – необхідним. Кожен день ми чуємо багато слів, але як мало добрих слів, наповнених любов’ю й добротою, насамперед – вічною правдою. Тож основною метою нашого життя на цій землі є пізнання Бога, любов і прослава милосердного Творця.

DSCN8233DSCN8283

повідомила Тетяна Будар, м. Бережани.

Фото – автора