Субота, 20 квітня 2024

В Буцневі вперше перед чудотворною іконою уділялось Соборування

Таїнство Єлеопомазання (Чин Соборування чи Святого Єлею) - одне із семи Таїнств, установлене Господом Ісусом під час надання місії апостолам, дарувавши їм владу “виганяти злих духів і зцілювати” (Мт. 10:1-8 і Мк. 6:7-13) для благодатної допомоги хворим та страждаючим. Традиційно це Таїнство уділяється в часі Великого посту та супроводжується Святою Сповіддю та Святим Причастям, як ознакою духовного зцілення.

b4

В часі цього Великого посту, а саме 2 квітня Соборування було здійснене вперше в історичному храмі Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії в с. Буцнів, що поблизу Тернополя. Цей храм прославлений не лише древністю, оскільки походить із середини XVIII cт. чи культурним надбанням нашого народу, тому що храм належить до національної пам’ятки України, а стіни його прикрашені фресками відомого галицького митця Корнила Устияновича, а найголовніше тим, що тут знаходиться Чудотворна Ікона Матері Божої Буцнівської, яка у XVIII ст. прославилася чудами оздоровлень, в наслідок чого, після ретельних досліджень, митрополит Атанасій Шептицький 25 січня 1737 р. особливою грамотою проголосив ікону Пречистої Діви Марії в Буцневі – Чудотворною. Сьогодні ця Ікона належить до двадцятки плачучих Ікон України.

В Таїнстві Єлеопомазання взяло участь сім священників, а саме: о. Іван Зозуля, о. Мирослав Богак, о. Ігор Драпак, о. Володимир Білінський, о. Іван Лобур, о. Роман Габрилей та настоятель храму – о. Євген Кобильник. Своїм співом богослужіння супроводжували брати-семінаристи Тернопільської духовної семінарії, до Соборування приступило понад чотириста вірних, які потребували духовного та тілесного оздоровлення. Щоб випросити ласки оздоровлення для себе та для інших до стіп Богородиці линули не лише буцнівчани, а також паломники із довколишніх сіл та м. Тернополя, хотілося б відзначити прочан із смт. Озерна, які разом із своїм священиком о. Іваном Лобуром прибули до цього святого місця в кількості шістдесят осіб.

Сьогодні Мати Божа в Ювілейний Рік Божого Милосердя в особливий спосіб розкриває свої обійми для всіх, хто потребує милості та допомоги її Сина. Кожної першої суботи місяця в храмі Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії в с. Буцнів служиться Свята Літургія та молебень над хворими перед чудотворною іконою, опісля завжди є можливість приступити до ікони та випросити у своєї Небесної Матері усіх благодатей.

b1b3b2повідомив о. Євген Кобильник