П'ятниця, 26 квітня 2024

Митрополит Василій (Семенюк) став адміністратором новоутвореної Кам’янець-Подільської єпархії

У п’ятницю, 11 грудня 2015 року, у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець поблагословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ про створення Кам’янець-Подільської єпархії з осідком в м. Хмельницькому, виокремивши її з території Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та підпорядкувавши її цьому митрополичому осідкові.

rv11675 articolo

Зазначимо, що юрисдикція тодішньої Тернопільсько-Зборівської єпархії поширилася на терени Хмельниччини згідно з рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувся у вересні 2003 року. У 2011 році цю єпархію було піднесено до гідності архиєпархії та митрополичого осідку. Душпастирська опіка на Хмельниччині дотепер координувалася через Хмельницький та Кам’янець-Подільський деканати. Про це повідомляє uk.radiovaticana.va.

Відповідно до приписів церковного права, Блаженніший Святослав адміністратором вакантного престолу новоствореної єпархії призначив Владику Василя (Семенюка), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Станом на сьогодні у Кам’янець-Подільському деканаті стараннями Митрополита Василія та декана Кам’янець-Подільського Антона Федика греко-католицькі парафії створено у таких населених пунктах: смт. Стара Ушиця, с. Грушка, с. Гораївка, м. Дунаївці, с. Балин, с. Жванець, с. Оринин, с. Ружа, м. Чемиривці, с. Вікторівка, с. Мала Зелена, м. Городок, м. Ярмолинці, смт. Сатанів, с. Кам’янка-Спасівка, смт. Нова Ушиця, м. Вінківці, 4 парафії діють у Кам’янці-Подільському, готуєть відкриття 5-ї.

У Хмельницькому деканаті завдяки Митрополиту Васиілю та декану Хмельницькому о.-мітрату Івану Данкевичу парафії УГКЦ діють у: смт. Війтівці, смт. Вовковинці. м. Волочиськ, с. Глібки, с. Говори, с. Гринівці Польові, м. Деражня, с. Згарок, м. Красилів, с. Кайтанівка, с. Лозова, с. Маначин, м. Нетішин, м. Полонне, м. Славута, с. Ставчинці, м. Староконстянтинів, м. Шепетівка - 2 парафії, с. Мар’янівна, готується відкриття храму у с. Стара Синява; у м. Хмельницькому діє 4 парафії, в тому числі одна каплиця для військових.

Усі ці парафіяльні громади відтепер є під юрисдикцією Владики Василя (Семенюка), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського, до моменту призначення Єпарха Кам’янець-Подільського, а до Тернопільсько-Зборівської митрополії входять 3 єпархії: Бучацька, Кам’янець-Подільська та Тернопільсько-Зборівська архиєпархія.

 

прес-служба архиєпархії