Субота, 20 квітня 2024

У Тернополі освятили новий храм Різдва Пресвятої Богородиці

ghtw 0220 вересня у Тернополі Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) на вулиці Київській освятив церкву на честь Різдва Пресвятої Богородиці, яка покликана стати духовною святинею для жителів мікрорайону [фоторепортаж 48 світлин]. У Святій Літургії взяло участь близько 20 священиків та декілька тисяч вірних.

Храм цікавий своїм архітектурним вирішенням. Відомий архітектор Михайло Нетрибяк спроектував його на взір церкви святої Софії, Премудрості Божої, яку збудував Патріарх УГКЦ Йосиф Сліпий для українців у Римі (Італія). Храм на Київській побудовано старанням Митрополита Василія, о. Володимира Фірмана та жертводавців. Курував будівництвом о. Петро Порохонько та о. Іван Січкарик.

Настоятелем церкви став відомий у Тернополі священик Йосафат Савран. Власне, завдяки його старанням та підтримці вірних, які гуртувалися навколо святині, вдалося за короткий проміжок часу значно оздобити храм: придбати престіл, кивот, тетрапод, проскомидійник та горне сідалище, виложити подвір’я бруківкою та насадити туї довкола церкви.

Перед святинею у барвистих вишиванках хлібом-сіллю діти вітали Митрополита Василія, котрий у притаманній йому манері щиро дякував, благословив та спілкувався з найменшими парафіянами і всіма присутніми. Відтак відбувся чин освячення церкви та Архиєрейська Божественна Літургія, в якій Митрополиту співслужили священики тернопільських парафій.

«Цей храм особливий, - зазначив Архиєрей у зверненні до вірних, - бо збудований на взір до церкви святої Софії, Божої Премудрості. Того храму, який освятив наш земляк Йосиф Сліпий». Владика висловив радість, що вдалося тут, на рідній землі Патріарха відновити його проект. Відтак дав роз’ясненні вірним Євангельської притчі про таланти: «Бог Нам дав дари, щоб ми цими дарами ділилася з ближніми, використовували їх для творення добра».

На завершення урочистого Богослужіння за сприяння Архиєпископ Тернопільсько-Зборівський Василій нагородив подячними грамотами міського голову Тернополя Сергія Надала, отця Петра Порохонька, отця Івана Січкарика та інших меценатів.

На завершення урочин відбулася благальна молитва за мир в Україні та відбулося освячення води.

о. Олег ХАРИШИН,

прес-служба архиєпархії

світлини Олега Гевка