Четвер, 28 березня 2024

Близько 1000 матерів ходили прощею до Зарваниці і просили в Бога миру для України

DSC 08808-10 травня відбулася VIIІ піша проща руху "Матері в молитві" Тернопільсько-Зборівської архиєпархії до Марійського духовного центру Зарваниця. 54 кілометри маршруту Тернопіль-Городище-Ішків-Золотники-Зарваниця жінки пройшли за 2 дні, молячись за мир і спокій в Україні, щасливу долю своїх дітей.

У прощі взяли участь матері героїв Небесної Сотні, матері воїнів, що загинули під час АТО.

Паломництво очолив о. Василь Чамарник, який є довголітнім духівником руху. У перший день прощі отець очолив Божественну Літургію у храмі святого Пантелеймона Цілителя міста Тернополя (вул. Бережанська). Отець Василь благословив жінок на щасливу дорогу та окропив святою водою. Паломників під час зупинок гостинно приймали священики та парафіяни с. Яструбово, с. Ішків та с. Золотники, пригощали їх домашніми стравами та солодощами.

За словами о. Чамарника, під час прощі тривала безперервна молитва, багато матерів в дорозі долучалися до походу так, що вже перед Зарваницею піша колона налічувала близько 1000 прочан. Священик повідомив, що у прощі також взяли участь матері з Львівської, Волинської, Хмельницької областей та міста Києва. У Божественній Літургії у неділю, 10 травня, взяло участь близько 5 тисяч матерів.

У суботу, 9 травня, відбулася Архиєрейська Божественна Літургія у каплиці біля парафіяльної Церкви, яку очолив архиєпископ і митрополит Василій Семенюк. У промові архиєрей привітав матерів та подякував за їх готовність чинити жертву задля порятунку України. Владика подякував отцю-духівнику Василь Чамарнику та координатор руху у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії Ользі Білик за організацію паломництва.

«Ця проща об’єднує нас матерів, що посвятно моляться за своїх дітей, - сказав архиєпископ. - Ми прийшли до Матері Божої та нашої Матері. Шукаємо у ній опори нашого материнського покликання, просимо Її щоб вона навчила нас бути справжніми матерями. Бачимо у Божій Матері взірець, як можна цілковито посвятитися місії бути матір’ю – саме це вона зробила з своїм життям, коли цілковито посвятила його своєму Сину. Пам’ятаймо, що материнство це посвята, що потребує нашої жертовності та щоденної праці».

«Сьогодні серед нас є особливі матері. Це матері героїв Небесної Сотні, матері воїнів, що склали своє молоде життя, щоб захистити Україну, щоб захистити усіх нас. Це матері, чиїх дітей смерть вирвала передчасно. Ми сьогодні тут, щоб розділити їхнє страждання, щоб полегшити їхнє горе нашим співчуттям, щоб молитися спільно з ними за їхніх дітей, бо молитва - це єдине, чого вони потребують. Ми сьогодні тут для того, щоб заохотити їх жити, незважаючи на глибину їхньої втрати. Ми молимося, щоб Господь повернув їм сенс життя, щоб загоїв їхню рану. Дорогі матері, вдивляйтеся у образ Марії. Навіть після Голготи, де вона на власні очі бачила муки і смерть свого Сина – Марія жила далі. Жила задля Євангелія свого Сина. Живіть заради жертви ваших дітей, бо ваше життя - це повсякденне свідчення цієї жертви. Візьміть за взірець Пресвяту Богородицю, щоб вона провадила вас на дорозі вашого материнського покликання».

Станом на сьогодні у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії зареєстровано 253 спільноти «Матері в молитві» та близько 10000 матерів, які є активними учасницями руху.

прес-служба архиєпархії