Субота, 20 квітня 2024

На Різдво Христове митрополит Василій очолив Богослужіння в Архикатедрі

1a 67 січня, на празник Різдва Христового, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Архикатедрі Тернополя. Архиєрей молився за вірних, за мир і спокій в Україні, просив Божого благословення та захисту для кожного українця.

У своєму зверненні митрополит привітав усіх вірних, представників влади, духовенство з Різдвом Христовим. «Нехай Різдво Христове завітає, до кожного дому радісною колядою і спільною молитвою за наш народ. Нехай  прийде в серце кожного, хто далеко від рідної домівки, до усіх наших матерів, батьків, дідусів і бабусь, які далеко на чужині, до усіх синів і доньок нашого народу, аби Господь дозволив їм повернутись до своїх домівок, прийти до свого домашнього Вифлеєму, щоб відродити єдність своїх сімей».

Високопреосвященний Василій закликав вірних бути відкритими на потреби ближнього, прагнути чинити добро та милосердя, також бути вдячними військовим та волонтерам, бути солідарними з усіма, хто бореться за Україну або ж терпить через військові дії на Сході: «Хочу поділитися різдвяною просфорою з кожним українським воїном, який боронить свободу та мир нашої держави на східних кордонах України у протистоянні зі злом, щоб йому завжди сяяло світло Вифлеємської зорі, світлом пам’яті усіх героїв України. Особливо хочу поділитися нею з усіма нашими волонтерами; нехай радість Різдва наповнить їхні серця, які подібно різдвяних ангелів завжди мають, що сповістити та передати нашим воїнам. Хочу поділитися цією просфорою з усіма біженцями та переселенцями яких лихоліття війни позбавили власного дому. Нехай новонароджений Христос наповнить світлом їхнє життя. Найбільше хочу поділитися нею з дітьми, яких війна хоче позбавити дитинства та мирного неба. Нехай новонароджений Ісусик стане вашим найбільшим приятелем любі діти. Особливо хочу поділитися цією просфорою з батьками – матерями які у цей трагічний рік втратили найдорожче – власних дітей. Нехай Новонароджений підкріпить вас у вашій непоправній втраті та дасть новий сенс вашому життю".

Вкінці владика побажав: «Нехай радість Різдва запанує в наших серцях, щоб ми як царі, сміливо йшли за світлом зірки до Вифлеєму, де народжується правда і справедливість, самопожертва та любов, де народжується наше Спасіння, де народжується Христос якого ми прославляємо»...

Після Святої Літургії семінаристи Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого представили вірним різдвяний вертеп.

прес-служба архиєпархії