Четвер, 25 квітня 2024

«Попри жахи війни ми не можемо втрачати людяність», - священик до бійців АТО

nb 4Про це сказав о. Віталій Козак, вікарій з питань стратегії розвитку УГКЦ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії, 7 грудня під час Святої Літургії у військовій частині, яка дислокується в районі Станиці Луганської (Луганська область).

Священик звернувся до воїнів з проповіддю-катихезою про необхідність, незважаючи на обставини, бачити у ближньому образ Божий, яким нагородив кожного з нас Творець. «У цьому основа нашої людяності. Попри жахи війни ми не можемо її загубити», - зазначив о. Віталій. Священик помолився за бійців та поблагословив кожного, бажаючи повернутися додому у доброму здоров’ї.

У місці дислокації військової частини о. Козак перебував з 5 по 8 грудня спільно із о. Володимиром Фірманом, економ архиєпархії, та о. Зеновієм Пахолком, духівником Собору Зарваницької Матері Божої. Отці передали бійцям подарунки від святого Миколая, провели духовні розмови, окремих посповідали. Також доправили волонтерську допомогу й ознайомилися з потребами військових для координації діяльності архиєпархіального фонду, кошти якого спрямовуються на допомогу українській армії.

Як зазначає о. Володимир Фірман, «наша душпастирсько-волонтерська поїздка має позитивні плоди. Ми відчули, що військові потребують присутності священика». Отець повідомив, що усі бійці взяли участь у Святій Літургії, а ті, що потребували психологічної підтримки, приходили на індивідуальні розмови. Священик відзначив професійність та високі моральні якості офіцерського та старшинського складу: «З такими командирами наші воїни у надійних руках».

Отці обговорили плани подальшої співпраці з командирами підрозділу. Про результат поїздки священики прозвітували архиєпископу і митрополиту Тернопільсько-Зборівському Василію Семенюку, з благословення якого ця подорож відбулася, та ознайомили архиєрея з потребами військових.

прес-служба архиєпархії