П'ятниця, 17 травня 2024

У Тернопільсько-Зборівській архиєпархії розпочали приготування до Собору на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»

ve4Про це повідомив високопреосвященний Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, 15 квітня на засіданні протопресвітерської ради. Архиєрей, заслухавши думки 18 протопресвітерів, підписав відповідні декрети, згідно з якими він скликає Архиєпархіальний Собор Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, три сесії якого відбудуться 11 жовтня 2014 року у смт. Велика Березовиця та 12 жовтня у с. Зарваниця.

Темою Собору стане гасло «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», відповідно до постанови №35 Синоду Єпископів УГКЦ, що пройшов у Києві 11–17 серпня 2013 року, та у рамках підготовки до VI-ої Сесії Патріаршого Собору УГКЦ. Мета зібрання - пожвавлення життя і діяльності парафіяльних спільнот УГКЦ.

Окремим декретом високопреосвященний Василій створив координаційну комісію з питань підготовки та проведення Архиєпархіального Собору, до складу якої увійшли: о. д-р Віталій Козак – голова комісії, митр. прот. Павло Репела, преп. Юстиніан Городечний, прот. Роман Дутчак, прот. Іван Римар, прот. Володимир Фірман, мит. прот. Андрій Говера, д-н. Тарас Винницький, ієр. д-р Іван Січкарик, мит. прот Роман Гриджук, прот. д-р Володимир Ковалковський, прот. Орест Павліський, пан Олег Герман, пані Анна Мелимука, пані Анна Зварич.

До переліку обов’язкових до розгляду питань на передсоборових нарадах та сесіях Архиєпархіального Собору увійшли: Боже Слово і катехизація (керигма) – пізнання правд віри і їх втілення в щоденне життя; Літургія і молитва – участь в літургійному, таїнственному та молитовному житті на освячення Божого люду; служіння ближньому (дияконія) – приділення особливої уваги потребуючим, як у самій парафії, так і поза нею; екологія і Церква; молодь і Церква; мирянські рухи.

Передсоборові приготування відбуватимуться у два етапи:

  • перший етап – парафіяльні наради, які пройдуть з 27 квітня по 8 червня (у період від Томиної Неділі до празнику Зіслання Святого Духа) 2014 року в усіх парафіях Тернопільсько–Зборівської архиєпархії;
  • другий етап – регіональні наради, які відбудуться 8-30 червня по регіональних округах.

Обрані делегати (священики та миряни) від парафій з напрацьованими матеріалами та думками візьмуть участь регіональних зустрічах, де заслухаються доповіді, відбудеться ширше обговорення запропонованих тем. Відтак найбільш активні та здібні делегати візьмуть участь та представлять напрацювання на Архиєпархіальному Соборі 11-12 жовтня.

Архиєпископ Василій Семенюк відповідним декретом визначив такі регіональні округи:

  1. Тернопільський. До цього округу належать протопресвітерати: міста Тернополя (Центральний) та міста Тернополя (Східний). Головою округу іменовано всесвітлішого отця Романа Вавруха, декана міста Тернополя Східного протопресвітерату. Регіональні наради відбудуться у місті Тернополі.
  2. Хмельницький. До цього округу належать протопресвітерати: Хмельницький та Кам’янець-Подільський. Головою округу іменовано всесвітлішого отця Івана Данкевича, декана Хмельницького. Регіональні наради відбудуться у Хмельницькому.
  3. Зборівський. До цього округу належать протопресвітерати: Зборівський, Залозецький та Озернянський. Головою округу іменовано всесвітлішого отця Володимира Шевціва, декана Зборівського. Регіональні наради відбудуться у Зборові.
  4. Великоглубочанський. До цього округу належать протопресвітерати: Великобірківський, Великоглубочанський та Великоберезовицький. Головою округу іменовано всесвітлішого отця мітрата Романа Гриджука, декана Великоглубочанського. Регіональні наради відбудуться смт. Велика Березовиця.
  5. Козівський. До цього округу належать протопресвітерати: Козівський, Бережанський та Козлівський. Головою округу іменовано всесвітлішого отця Романа Рокецького, декана Козівського. Регіональні наради відбудуться у Бережанах.
  6. Теребовлянський. До цього округу належать протопресвітерати: Теребовлянський, Микулинецький та Зарваницький. Головою округу іменовано всесвітлішого отця Івана Довгошию, декана Теребовлянський. Регіональні наради відбудуться у селі Зарваниця.
  7. Підволочиський. До цього округу належать протопресітерати: Підволочиський, Збаразький. Головою округу іменовано всесвітлішого отця Михайла Валійона, декана Підволочиського. Регіональні наради відбудуться у Підволочиську.

прес-служба архиєпархії

 

Додаток

- копії основних декретів:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Божою милістю

ДЕКРЕТ

в апостольській турботі про пожвавлення життя і діяльності парафіяльної спільноти, та взявши до уваги Постанову №35 Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, що пройшов у Києві, 11–17 серпня 2013 року Божого; у рамках підготовки до VI-ої Сесії Патріаршого Собору УГКЦ; заслухавши думку пресвітерської ради Тернопільсько-Зборівської архиєпархії у відповідності до кан. 237 §1 Кодексу Канонів Східних Церков

Скликаємо

Архиєпархіальний Собор Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

який відбудеться 11 жовтня 2014 р.Б. у смт. Велика Березовиця

та – 12 жовтня 2014 р.Б. у с. Зарваниця.

Оголошуємо тему собору;

«ЖИВА ПАРАФІЯ – МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ З ЖИВИМ ХРИСТОМ»

Засідання собору розділяємо на три сесії.

У Архиєпархіяльному Соборі повинні взяти участь особи, передбачені вимогами кан. 238 §1 Кодексу Канонів Східних Церков, та ті хто силою свого уряду мають невідкладний обов’язок брати у ньому участь.

Даний декрет набирає чинності з моменту його проголошення.

Благословення Господнє на Вас!

 

†Василій Семенюк,

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Божою милістю

ДЕКРЕТ

Згідно з кан. 240 §.2 ККСЦ для ефективного забезпечення підготовки та проведення Архиєпархіального Собору Тернопільсько–Зборівської архиєпархії, що відбудеться 11- 12 жовтня 2014 р.Б.

на тему:

«ЖИВА ПАРАФІЯ – МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ З ЖИВИМ ХРИСТОМ»

створюємо

«Координаційну комісію з питань підготовки та проведення Архиєпархіального Собору»

Визначаємо склад комісії:

о. д-р Віталій Козак – голова комісії; мит. прот. Павло Репела; преп. Юстин Городечний; прот. Роман Дутчак; прот. Іван Римар; прот. Володимир Фірман; мит. прот. Андрій Говера; д-н. Тарас Винницький; ієр. д-р Іван Січкарик; мит. прот Роман Гриджук; прот. д-р Володимир Ковалковський; прот. Орест Павліський; пан Олег Герман; пані Анна Мелимука; пані Анна Зварич.

До компетенції координаційної комісії належить:

Опрацювати теми собору; Підготувати порядок денний; Визначити компетентних доповідачів; Визначити склад та голів спеціалізованих груп для обговорення питань;

Скласти літургійну програму собору та молитви; Скласти культурну програму для делегатів собору; Підготувати матеріали для учасників собору; Подбати про реєстрацію та матеріально – технічне забезпечення делегатів; Підготувати перелік гостей собору яким надіслані запрошення; Підготувати текст післясоборового Пастирського листа, резолюції та декларації; Підготувати пасторальний план діяльності архиєпархії.

Даний декрет набирає чинності з моменту його проголошення.

Благословення Господнє на Вас!

 

†Василій Семенюк,

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Божою милістю

ДЕКРЕТ

 

Щоб забезпечити ефективне виконання декрету про скликання Архиєпархіального Собору, на період його підготовки та перебігу,

СТВОРЮЄМО

регіональні округи:

1. Тернопільський; до цього округу належать протопресвітерати: міста Тернополя Центральний та міста Тернополя Східний. Головою округу іменуємо всесвітлішого отця Романа Вавруха, декана міста Тернополя Східного протопресвітерату. Місцем відбуття регіональних нарад визначаємо місто Тернопіль.

2. Хмельницький; до цього округу належать протопресвітерати: Хмельницький та Камянець - Подільський. Головою округу іменуємо все світлішого отця Івана Данкевича, декана Хмельницького. Місцем відбуття регіональних нарад визначаємо місто Хмельницький.

3. Зборівський; до цього округу належать протопресвітерати: Зборівський, Залозецький та Озірнянський. Головою округу іменуємо всесвітлішого отця Володимира Шевціва, декана Зборівського. Місцем відбуття регіональних нарад визначаємо місто Зборів.

4. Великоглибочанський; до цього округу належать протопресітерати: Великобірківський, Великоглубочанський та Великоберезовицький. Головою округу іменуємо все світлішого отця мітрата Романа Гриджука, декана Великоглубочанського. Місцем відбуття регіональних нарад визначаємо смт. Велику Березовицю.

5. Козівський; до цього округу належать протопресвітерати: Козівський, Бережанський та Козлівський. Головою округу іменуємо всесвітлішого отця, Романа Рокецького, декана Козівського. Місцем відбуття регіональних нарад визначаємо місто Бережани.

6. Теребовлянський; до цього округу належать протопресітерати: Теребовлянський, Микулинецький та Зарваницький. Головою округу іменуємо все світлішого отця Івана Довгошию, декана Теребовлянський. Місцем відбуття регіональних нарад визначаємо село Зарваницю.

7. Підволочиський; до цього округу належать протопресітерати: Підволочиський та Збаразький. Головою округу іменуємо все світлішого отця Михайла Валійона, декана Підволочиського. Місцем відбуття регіональних нарад визначаємо місто Підволочиськ.

Доручаємо всесвітлішим отцям головам округів:

  1. Сформувати окружні оргкомітети, що забезпечать належне відбуття регіональних передсоборових зустрічей парохів. До складу оргкомітетів добрати здібних священиків та мирян з числа духовенства та вірних довіреного Вам округу. Кількість мирян не повинна перевищувати одної третини від загального складу у відповідності до кан 238 пар.1 ККСЦ.
  2. Забезпечити проведення регіональних передсоборових зустрічей парохів які провести  їх не пізніше як 29 червня 2014 р. Б.. Визначити компетентних доповідачів.
  3. Обрати делегатів від довіреного Вам округу на Архиєпархіальний Собор з числа клиру та мирян, що відбудеться у Березовиці – Зарваиці 11-12 жовтня 2014 р.Б.
  4. Передати напрацьовані матеріали до координаційної комісії у справах підготовки та відбуття Собору.
  5. Забезпечити проведення парафіяльних нарад у кожній парафії довіреного Вам округу у періоді від Томиної неділі до неділі Зіслання Святого Духа, 27 квітня – 8 червня 2014 р. Б. Довести до відома отців парохів декрет єпарха про початок парафіяльних нарад та іншу юридичну базу що окреслює питання що визначені до обговорення єпархом.
  6. Перед Соборові регіональні зібрання доручаємо провести в період 8-30 червня 2014 р. Б.

Благословення Господнє на Вас!

 

†Василій Семенюк,

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Божою милістю

ДЕКРЕТ

 

У всіх парафіях нашої Тернопільсько–Зборівської архиєпархії оголошуємо про початок парафіяльних нарад, як першого етапу у підготовці Архиєпархіального Собору Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, що проходитиме на тему:

«Жива Парафія – місце зустрічі з живим Христом»

У кожній парафії слід провести парафіяльні наради у період від Томиної Неділі до Зіслання святого Духа із 27 квітня до 08 червня 2014 р.Б. Доручаємо донести зміст цього декрету всечесним отцям парохам та адміністраторам. Також, зобов’язуємо ознайомити їх з переліком питань до обговорення. Відповідальними за проведення нарад призначаємо всесвітліших отців голів округів призначених нашим декретом.

Даний декрет набирає чинности з моменту його проголошення.

Благословення Господнє на Вас!

 

†Василій Семенюк,

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський