Вівторок, 23 квітня 2024

Священики вчилися давати духовний провід людям із “постмайданівським” стресом

x3У конференції-тренінгу, який відбувся 18 березня у Марійському духовному центрі Зарваниця, взяли участь близько 200 священиків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Отці слухали практичні поради експертів, як надавати духовно-психологічну реабілітацію особам, які пережили стрес.

Після привітального слова та молитовного благословення митрополита Василія Семенюка до присутніх звернувся представник Патріаршої курії УГКЦ о. Петро Рак, який наголосив на важливості таких зустрічей для священиків. Він підкреслив, що Глава УГКЦ Блаженніший Святослава просить священнослужителів приділити особливу увагу тим, хто був на Майдані, пораненим, родинам загиблих, "у серцях яких, без сумніву, нуртують найрізноманітніші почуття і які потребують зцілення".

Спікерами були отець Андрій Зелінський, психолог Карл Плеснер (Carl Plesner), експерт у галузі психології і фахівець в ділянці посттравматичного синдрому та п. Олена Ганцяк-Каськів.

Як не "вигоріти" душпастирю в умовах, що склалися сьогодні, говорив о. Андрій Зелінський. Доповідач давав поради, як пережити стрес, що зумовлений не тільки конкретною ситуацією, але й монотонністю життя: "Не можемо ділитися тим, чого не маємо... Щоб вийти з депресії - пригадайте ваші мрії і те, як ви хотіли їх осягнути”.

"Зцілення відбувається у стосунками з іншими людьми, - твердив у своїй доповіді Карл Плеснер. - Як ти себе почуваєш? - питання, яке єднає нас з нашою людяністю. Сказати, що я потребую турботи і співчуття, є надзвичайно трудним, особливо для особи чоловічої статі, однак це перший крок до зцілення... Якщо хочемо будувати стосунки і допомогти іншому, то мусимо стати для нього готелем, в який він захоче і зможе увійти і спочити".

Ініціативу тренінгу запропонував Глава УГКЦ з нагоди Великого посту, коли багато греко-католиків приступають до Святої Тайни Сповіді.

 прес-служба архиєпархії

повідомив Роман Демуш