П'ятниця, 19 квітня 2024

«Колегіум Йосифа Сліпого слідує дорогою свого покровителя», - о. Володимир Демчук

zq 1«Прищепити школярам віру в Бога, в Христа – є найважливішим завданням «Школи-колегіуму Патріарха Йосифа Сліпого», - каже духівник закладу о. Володимир Демчук. – Маючи такого славного покровителя, блаженної пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого, прагнемо продовжувати його справу: розвивати у наших учнів любов до Бога, Церкви та України».

Священик, який є духівником Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого» з моменту його урочистого відкриття 1 вересня 2011 року, розповів про важливі етапи життя та діяльності закладу.

zq«Школу-колегіум створено шляхом реорганізації і злиття загальноосвітньої школи № 12 і колегіуму ім. Йосифа Сліпого, - каже о. Володимир Демчук. - Концепція закладу об`єднує зусилля держави і церкви та є практичним втіленням договору про співпрацю та партнерство з метою впровадження в систему освіти Тернополя християнської моралі, культури та традицій нашого регіону, який уклали 31 травня 2011 року єпарх Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк та міський голова Тернополя Сергій Надал».

«Така модель християнського шкільництва, на базі комунальної форми власності, дає нашим дітям змогу не тільки отримати якісну освіту, а також християнське виховання. На сьогодні ми маємо каплицю, де учні збираються на молитву, беруть участь у Святих Літургіях, приступають до Сповіді і Святого Причастя, та музей, що присвячений Йосифу Сліпому. Учні беруть участь у прощах до духовних центрів, побували на могилі Патріарха Сліпого в Соборі св. Юра у Львові».

За словами о. Володимира, учні займаються також волонтерською діяльністю. «Наша волонтерська спільнота «Світанок» працює над соціальним проектом «Сяйво Предивної ночі», метою якого є надання матеріальної, моральної, духовної підтримки потребуючим, плекання громадянської свідомості, соціальної компетентності та співвідповідальності за загальне добро у суспільстві».

З останніх подій о. Володимир відмітив створення різдвяного вертепу, який з 13 по 17 січня цього року відвідав Петриківський дитячий будинок-інтернат, Петриківський обласний комунальний геріатричний будинок-інтернат, учні брали участь у Різдвяних зустрічах учнів, батьків та вчителів ТНВК. Учасники драматичного гуртка початкових класів підготували виставу «Снігова королева», яку презентували вихованцям дитячих садків № 13, 18, учням 1-4 класів школи-колегіуму.

17 лютого, в День народження Патріарха Йосифа Сліпого, школа-колегіум традиційно відзначила День закладу. Цьогоріч це свято було незвичайним, адже школа святкувала 50 (48+2) – річний ювілей. Святкування розпочалося з Архієрейської Божественної Літургії в церкві свв. Володимира і Ольги.  На урок-спогад «Берег дитинства» завітали випускники різних років. Протягом дня учні, батьки та гості закладу в духовній світлиці могли переглянути виставку чудотворних ікон «Богородиця на захисті громади Тернопілля», а також близько сотні старовинних ікон, які представила на виставці 70-річна вчителька з Підгаєцького району Ганна Зьомко. 
Колекцію пані Ганна привезла разом зі своїми учнями. Завершенням свята стала імпреза «Батьківщина віри і науки».

Довідкову інформацію про навчальний заклав можна знайти на веб-сторінці http://school-collegium.com.ua/

прес-служба архиєпархії