Вівторок, 23 квітня 2024

На храмовий празник Архикатедри Тернополя освятили унікальну капличку

js 0122 грудня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди храмового празнику [фоторепортаж 67 світлин] тернопільської архикатедри та 20-ї річниці створення Тернопільської єпархії УГКЦ.

Отримати благословення від 4 архиєреїв УГКЦ та взяти участь у посвяченні новозбудованої каплиці для освячення води, що поблизу собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, прибули сотні тернополян, представники влади та гості.

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк спільно із єпархом Бучацьким кир Дмитром Григораком, екзархом Луцьким кир Йосафатом Говерою, владикою Василем Івасюком, екзархом Одесько-Кримським і адміністратором Коломийсько-Чернівецьким, та за участю декількох десятків священиків очолили Божественну Літургію.

Пастирське слово до вірних виголосив владика Василій Івасюк. Архиєрей підкреслив важливість постаті Пресвятої Богородиці в історії спасіння, а відтак висловив своє стурбування з приводу подій, які відбуваються на Європейській площі Києва. “Сьогодні всі конфесії, вся спільнота вірних зібралася на київський гора, щоб через молитву віри до Жінки “одягненої в сонце”, тобто Пресвятої Богородиці, відновити євангельську любов один до одного... Сьогодні стоїть на Мадані молоде громадянське суспільство, люди мерзнуть, моляться і переживають за майбутнє своїх дітей і рівночасно за долю своєї держави. Всіх, хто має важелі влади просимо: Не допустіть силового варіанту вирішення, бо це дорога в нікуди".

Відтак єпископ дав духовну пораду усім, кого це може стосуватися: "Господь кличе до світських правителів залишити людську гордість, а навчитися покори від народженого Ісуса Христа у Вифлеємі. В покорі прийти до людей на Євромайдан, вдарити себе в груди і, подібно до євангельського митаря,.. перед громадянським суспільством визнати провину. Опісля сідати за стіл переговорів, а, налагодивши спокій в суспільстві, можна з чистою совістю йти до храму на різдвяну торжественну Службу Божу".

Вкінці закликав: "Не будемо засівати нашу землю насінням відмінним від любові. Нехай Божа любов нам допоможе вилікувати наше суспільство від гріха корупції, несправедливості та казнокрадства".

Цього дня судовий вікарій архиєпархії о. Роман Дутчак отримав з рук архиєпископа Василія церковну нагороду хрест із прикрасами, її ж отримали декан Тернопільський о. Віталій Козак, декан Теребовлянський о. Іван Довгошия та декан Козівський о. Роман Рокецький. Церковну нагороду золотий хрест отримали декан Великоберезовицький о. Василь Брона, декан Тернопільський о. Роман Ваврух та декан Збаразький о. Андрій Лахман.

IMG 2775-nМитрополит Василій та настоятель Архиєкатедри о. Андрій Романків подякували благодійникам та меценатам, які долучились до зведення каплиці. У ній відтепер освячуватимуть воду на релігійні свята, а кожен тернополянин зможе набрати святої води при будь-якій потребі.

Будували каплицю більше року, адже це складна інженерна конструкція. Архітектори Василь Циць і Ігор Гордій намагалися не порушити архітектурний баланс, адже вона знаходиться в центрі Тернополя. Аби не закривати будівлю собору, як каже о. Андрій Романків, капличку зробили зовсім «невагомою» – купол на чотирьох колонах, під яким – резервуар для води.

Після Літургії вірним презентували збірку духовних наук та послань “Зерна віри” єпископа Михаїла Сабриги, адже 20 років тому його було інтронізовано на Тернопільську катедру. Редактором-упорядником видання є кореспондент газети “Божий сіяч” Надія Шподарунок. Видання підготували з нагоди 20-тиліття створення Тернопільсьської єпархії та щоб наблизити до читача духовну спадщину владики Михаїла.

прес-служба архиєпархії

світлини Thieri Newman фотоагенція "Дубельтівка"