Субота, 20 квітня 2024

Про християнську державу у Тернополі розповідав отець з Італії

ppgko-n- Церква, як моральний авторитет, повинна просвічувати різні галузі життя громадянського суспільства, де буде збережена повага та гідність людини, – наголошує Луїс Окулік.

Про це, як каже отець, чітко говорить і Пасторальна конституція: «Церква і держава, діючи кожна – в своїй сфері, знаходячи спільні пункти, мають розвиватися паралельно для спільного блага”.

Нагадаємо, зустріч із отцем Луїсом Окуліком – священиком єпархії Трієсте (Італія), секретарем Ради Конференції Єпископів Європи відбулася у Тернополі 20 грудня. Пройшла вона у рамках заходів «Суспільні дні УГКЦ» у приміщенні “Карітасу”.

Присутні, як повідомляє інформаційний портал http://7days-ua.com з посиланням на сайт Товариства українських студентів-католиків «Обнова» (http://obnova-ternopil.org.ua), мали нагоду почути презентацію фахівця із Канонічного права та Соціальної доктрини Церкви на тему: «Соціальна доктрина Церкви як засіб нової євангелізації”. Але йшлося там і про участь християнина в політиці.

До речі, вступне слово про політичну ситуацію в Україні та про деякі властивості триваючого Євромайдану висловив голова Комісії Справедливість і мир – отець Михайло Мельник.

- Побувавши на Євромайданах в Києві, Львові, – розповідає отець Михайло, – я побачив багато позитиву. Проте дещо мені не сподобалося. Адже християни, яких я знаю, вигукували такі слова, як: “наглюка”, “смерть”. Оскільки я є християнин, то повинен знати, як Церква ставиться до різних суспільних і політичних проблем і також пам’ятати, що є і громадянином певної держави. Наша країна є на стадії “перезавантаження”, і мусимо збагнути, що ми християни можемо дати їй як свідомі громадяни, наскільки дієвими маємо бути?

Думками про участь християн у політичному житті з досвіду європейських християн поділився отець Луїс Окулік.

- Упродовж історії бачимо різне ставлення церков до держави, певні суперечки між ними та навіть конфлікти, а в інших випадках зустрічаємо хорошу співпрацю, яка дала свої плоди, – додає отець Луїс. – Ще століття тому християнські цінності в політичних лозунгах партій нікого не дивували. Наразі ми спостерігаємо чітке розмежування між сферою Церкви та сферою суспільно-політичною. І це – не є добре…

Зустріч продовжилася  запитаннями та думками про Євромайдан і християнську державу.