Четвер, 18 квітня 2024

№ 2-2013 - Повернутися обличчям до Христа

Люди, які живуть вірою, бачать усе по-іншому.

Джонатан Дюренг

 В одному з попередніх номерів газети ми писали про те, що Святіший Отець Венедикт XVI проголосив Рік Віри, який почався з 11 жовтня минулого року і триватиме до 24 листопада 2013-го. Використавши з книги «Діянь апосто­лів» духовну метафору «Бог відчинив поганам двері віри», Папа у своєму Апостольському листі з цього приводу пише: «Двері віри завжди відчинені для нас. Вони ведуть до життя у сопричасті з Богом і дозволяють увійти до Його Церкви. Цей поріг можна переступити, коли проголошується Слово Боже і серце перебуває у переображувальній благодаті. Увійти в ці двері - це вирушити в дорогу, що триває ціле життя».

Дуже слушною і актуальною є теза Вене­дикта XVI щодо проголошення Слова Божого і перебування людського серця у «переображу­вальній балгодаті». Ця думка співзвучна з ви­словлюванням Джонатана Дюренга про те, що людина правдивої віри бачить усе по-іншому.

Сьогодні, на жаль, часто буває так, що не всі християни, слухаючи Слово Боже, живуть згідно з Христовою вірою і їхні серця ще не перебувають у переображувальній благодаті. Саме тому Папа Римський й проголосив Рік Віри, щоби кожен з нас міг замислитися над цією проблемою, немов у дзеркалі побачити себе, навіть поставити кон­кретне запитання: «Чи я справді є віруючою лю­диною? І яка моя віра? Чи є вона основою мого життя, орієнтиром, своєрідним маяком у цьому бурхливому морі суєти, спокус і пристрастей?»

Для тих, які мають справжню християнську віру, відкривається інше бачення речей, сенсу людського життя - набагато змістовнішого й світлішого. Віра робить людей кращими і щас­ливішими, зникає багато непотрібних сумнівів, страхів і побоювань, які часто отруюють люд­ське життя, заважають пізнати його справжню сутність, відчути радість Божої присутності у цьому світі і безпосередній зустрічі з Ним у віч- ності. Людина, яка живе за вірою, набагато до­бріша, лагідніша, терпеливіша. Вона сповнена рівновагою, спокоєм, розсудливістю, мудрістю.

Віра - це Божий дар кожному, хто щиро шу­кає Христа, прагне Його. Прикро, що сьогодні є багато людей, які позбавляють себе цього без­цінного скарбу і живуть ще у темряві безвір’я. Вони відвертаються від світла небесної благо­даті, яку Всемилостивий Господь щедро дарує усім. Це можна проілюструвати на прикладі зви­чайного телевізора, якісне зображення якого залежить від розташування антени. Нерідко бу­ває так, що положення цієї антени треба міняти. Подібно мають поступати і християни, віра яких не повинна бути як погано налаштована антена. Необхідно прикласти чимало зусиль, щоби по­вернутися до Бога обличчям, тобто всім своїм життям. Не можемо нарікати на телевізор, якщо він не показує через поганий сигнал. Так само й віра не принесе нам радості і щастя, спокою і надії, якщо не будемо всеціло скеровані до Бога, до Його благодатного Світла.

Корейська принцеса Лі, яка на 62-му році життя стала християнкою, сказала: «Я не можу сказати, що в моєму житті бракувало щасливих днів, але неможливо навіть порівняти їх зі щас­тям, яке мені принесла віра». А один в’єтнамець, що навернувся з конфуціанства, так мовив до своїх нових співбратів: «Ви християни, що живе­те в Христовій вірі від народження, очевидно, й не маєте жодного поняття, який дорогоцінний скарб одержали. Це можемо знати тільки ми, які блукали усе своє життя і тому подолали страх, непевність і гіркоту. З того часу, коли я знай­шов Христа, ношу в своєму серці мир, спокій, впевненість і оптимізм. Лише тепер я знайшов справжнє щастя».

Публікації

read 2890857 1280 e1572959298385
16 листопада 2023

Не забуваймо користуватися Божественним "Навігатором"

in Духовні роздуми by о. Орест ГЛУБІШ
11025 rozhdestvo presvjatoj bogoroditsy 2000x1200
12 вересня 2023

Різдво Богородиці – радість для всього людства

in Духовні роздуми by о. Орест ГЛУБІШ
whatsapp image 2019 11 25 at 14.39.16 0
20 червня 2022

ЧОМУ НЕДІЛЯ Є СВЯТИМ ДНЕМ?

in Духовні роздуми by о. Орест ГЛУБІШ