Субота, 20 квітня 2024

«Іван Франко. Рід Якова»

28Тільки один раз 26 серпня 1995 року, напередодні дня народження Івана Франка, у Нагуєвичах вдалося зібрати великий рід Якова Франка. Більшість з роду вперше побували у Нагуєвичах, до того один одного не знали…

У церкві Миколая, де колись був хрещений Іван Франко та його брати і сестри, звідки ховали діда і бабу, батька й маму, де стільки молитов склав рід Франків, відбулася Служба Божа за здоров`я сущих Франків та за упокій душ померлих. Їх список довгий-довгий… Тодішній отець церкви Григорій Петрушак урочисто, при запалених свічках і співі хору, вніс Євангеліє, яке подарував церкві в срібній оправі Яків Франко. До нього торкнулися вустами всі нащадки Якова. А молитви вони складали перед іконостасом, який відновив батько Франка. Він також викував для церкви кілька гарних хрестів.

Потім відбулася панахида на могилах батька матері. Залишили родичі за давнім звичаєм на їх могилах запалені свічки і хліб. І рушили з цвинтаря до порогу хати Якова на Війтівській горі, яку тепер звуть Франківкою. Ішли нащадки по синові Івану, битий-перебитий, нищений і незнищенний рід його брата Онуфрія, рід Захара Франка, теж повний трагедій. Ішов рід сестри Юлії Багрій. Кланялися їм рідна стріха, батьківські пороги, криниця посеред двору і калина під вікном.

З тієї непоказної сільської хати вийшов у мандрівку століть величний український рід. А на Різдво 1996 року, коли від цих подій не минуло ще й півроку, зайнялася церква Святого Миколая… На очах усіх згоріла дотла, забравши із собою пам`ять предків і роду Франка. Згоріли вівтарі, зроблені руками Якова, згоріло Євангеліє, дароване Яковом Франком, щоб Господь благословив його дітьми. Згоріли стародруки, спопеліли метричні книги, які містили пам`ять про славний український рід.

Збереглися лише хрести. Вони не горять. Ті, що викував Яків на дах церкви, а також хрест, змайстрований на пам`ятку про знесення панщини. Він був розбитий, але його зберегли. І тепер він знову височить, і нагадуючи людям про їх історію.

І ще один хрест. Це той, яким хрестили Івана Франка. Старий, дерев`яний, різьблений. Його врятували від знищення, і тепер зберігають у Національному музеї у Львові.

Хрести залишилися. Залишився і рід Якова, щоб нести їх у майбутнє.