П'ятниця, 29 березня 2024

Новини

Протоархимандрит Чину Братів Менших відвідав францисканців східного обряду у м. Тернопіль

Францисканська спільнота східного обряду м. Тернополя (храм св. Апостола Петра) 14-16 жовтня вітала Протоархимандрита о. Михаїла Перрі (генерального міністра), який прибув із своїм Протоконсультором о. Іваном Сесаром до Тернополя.

photoimg 796072369

Супроводжували братів-настоятелів із Риму отці із польської провінції Успіння Пресвятої Богородиці о. Антонін Бжонкалік, архимандрит, та о. Димитрій Жеґлін, віцеархимандрит.

До тернопільського францисканського монастиря Різдва Пресвятої Богородиці з`їхалися усі францискани східного обряду з Золочева, із Ужгорода та Хуста (Закарпаття). Особливою радістю наповнив нас теж візит нашого брата Кир Ніла Лущака, єпископа-помічника Мукачівської єпархії.

В суботу, 15 жовтня, в каплиці монастиря служилась Свята Літургія, під час якої о. Михаїл Перрі звернувся до братів із словом заохоти: «Дорогі брати, дозвольте також мені, як міністру та вашому слузі, просити Того, кого наш Отець Франциск визнав «правдивим Генеральним Міністром Чину» дати вам ласку розпізнання багатства вашого покликання, сприйняття ваших обмежень, але в особливий спосіб – відкрити взаємно ваші таланти та можливості, через які Дух Господній в чудесний спосіб діє в цій Країні».

Опісля у бібліотеці відбулась спільна зустріч. Протоігумен греко-католицької францисканської братії о. Іван П’єхота представив гостям усіх братів Фундації, їхні функції та місця їхнього перебування. Далі настоятель Чину описав сучасний стан нашого Чину стверджуючи, що в 1995 році францисканців нашої гілки було 15000, а на сьогоднішній день є 11600 братів. Це була сумна новина, а радісна новина в тому, що Чин, який зменшується в Європі, інтенсивно розвивається в Африці і Азії.

photoimg 545672382

Протоархимандрит заохотив нас вивчати духовність одного «наверненого» з єзуїтської духовності до францисканської, ім`я якому папа Франциск, зокрема його адгортацію Evangelii gaudium (Радість євангелії). Промовець звернувся до окремих братів з запитаннями, викликавши здивування усіх, бо ж брати не сподівались такого повороту зустрічі, а питання були спрямовані до тих братів, які ніколи самі від себе не промовляли. На кінець зустрічі настоятель Чину подарував на руки Протоігумена хрест Тау, який був вирізьблений з дерева, яке виросло біля церкви Сан Дам`яно в Асижі, з написом дати і місця його відвідин.

Після обіду того ж дня гості відвідали місцеві святині, а ввечері о 19:00 відбулась зустріч із ІІІ Чином Святого Франциска. Під час зустрічі настоятель Чину передав світським францисканцям привітання генерального міністра ІІІ Чину, брата Тібора Каусера, який в усіх своїх промовах наголошує на братерстві, яке є основою францисканської ідентичності. Францисканці миряни вели живий діалог і в кінці попросили про благословення для своєї спільноти.

На наступний день у церкві святого апостола Петра відбулась Божественна Літургія, під час якої отець Михаїл Перрі провів Чин облечин для брата Дам`яна Чамарника, підкресливши, що це є історична подія в Чині, бо не знаний є йому випадок, щоб приймав в Чині обленичи брат, якого батько і брат є священиками. Відтак на прохання отця Протоігумена Івана Протоархимандрит уділив парафії і всій братії своє францисканське благословення.

Відтак о. Михаїл Перрі від`їхав до Провінції святого архангела Михаїла в Житомирі.

photoimg 361394837

photoimg 1317584281

повідомив о. Юстиніан Городечний

Публікації "Божого сіяча"

НЕПЕРЕРВНА МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО

Приєднуйтесь до нас

 

Відеогалерея

pop