Вівторок, 16 квітня 2024

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННИЙ АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ТЕРНОПІЛЬСЬКО-ЗБОРІВСЬКИЙ УГКЦ КИР ВАСИЛІЙ СЕМЕНЮК


Герб архиєрея

gerb_s2

vladyka-200x300Владика Василій Семенюк народився 2 серпня 1949 року в с. Дора (біля м. Яремче на Івано-Франківщині) в сім’ї Марії та Петра Семенюків.

З 1969 по 1974 роки навчався у підпільній духовній семінарії. Пізніше доповнив освіту у Люблінському католицькому університеті (Польща).

У 1997 році отримав вчений ступінь магістра морального богослов’я. Одночасно навчався у Хустському лісотехнікумі, працював диспетчером газового управління в м. Яремче.

22 грудня 1974 року владика Володимир Стернюк висвятив його на священика.

У 1975 році о. Василь призначений "опікуном" зруйнованої більшовиками Зарваниці (Тернопільщина); у тому ж році з благословення преосвященного владики Володимира Стернюка стає ректором підпільної духовної семінарії.

У 1989 році о. Василя Семенюка та ще одинадцятьох священиків скерували на Тернопільщину для легалізації УГКЦ.

У 1990 році о. Василь Семенюк призначений ректором Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого; у 1993 році – протосинкелом Тернопільської єпархії.

З благословення правлячого архиєрея Тернопільської єпархії відбудовує Марійський духовний центр у Зарваниці.

10 лютого 2004 року Святіший Отець Іван Павло ІІ ухвалив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви і призначив всесвітлішого о. Василя Семенюка єпископом.

У четвер, 22 грудня 2011 року, у Катедральному соборі Тернополя Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, увів на митрополичий престіл Тернополя владику Василія Семенюка. Під час Божественної Літургії, в якій взяли участь архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський Нунцій в Україні, архиєпископи і митрополити РКЦ, 25 архиєпископів, митрополитів та єпископів УГКЦ з України та закордону, представники православної церкви Київського патріархату, було зачитано декрет про створення Тернопільсько-Зборівської митрополії.

Від того часу Тернопіль — митрополичий осідок, Тернопільсько-Зборівська єпархія отримала статус архиєпархії, владика Василій Семенюк носить титул архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського та опікується Тернопільсько-Зборівською архиєпархією, Бучацькою єпархією та греко-католицькими парафіями Хмельницької області.