Середа, 24 квітня 2024

Звернення митрополита Василія з нагоди проведення молитовної ходи за мир

ЗВЕРНЕННЯ АРХИЄПИСКОПА ТА МИТРОПОЛИТА ТЕРНОПІЛЬСЬКО-ЗБОРІВСЬКОГО ВАСИЛІЯ СЕМЕНЮКА З НАГОДИ ПРОВЕДЕННЯ МОЛИТОВНОЇ ХОДИ ЗА МИР 18 СІЧНЯ 2015 РОКУ У М. ТЕРНОПОЛІ

Христос Рождається! Улюблені у Христі. У ці дні ціла наша Церква, увесь наш український народ святкує різдвяні свята. Ці свята протягом століть наповнювали кожну українську родину особливим теплом та миром. Цього року є трохи по іншому: тінь війни, що тяжіє над Україною, вже вкрала цю різдвяну радість в багатьох родин, вкрала мир, який приносить новонароджений Божий Син у цілого нашого народу. Переживаючи цей різдвяний період, на жаль, не можемо потішити наших рідних добрими звістками. Трагедія під Волновахою стала черговим викликом усім нам. З рук озброєних терористів більше десятка мирних співгромадян втратили життя і цим показали, що людське життя в нашому суспільстві є під загрозою терору. Блаженніший Святослав в імені цілої нашої Церкви рішуче засудив кривавий злочин терористів, які вчинили цей Каїнів гріх братовбивства – гріх, що кличе про помсту до неба. Разом з тим, гідні засудження і ті, хто вклав зброю в руки цих злочинців – кара справедливого Бога знайде їх, де б вони не ховалися.

Ця трагічна подія спонукає нас усіх до ще тіснішого об’єднання у спільній боротьбі проти тероризму. Разом з Блаженнішим Святославом закликаємо усіх підтримати український народ у цій війні з нелюдським обличчям: «Подібно, як минулого тижня весь світ об’єднався із французьким народом, засуджуючи вбивства в Парижі, сьогодні ми просимо про таку саму солідарність із болем, із горем українського народу». Переживаємо Таїнство Богоявлення, коли Бог об’являється людині у Тройці, як неподільна одиниця, способом існування якої є спільнотність - солідарність. Ми сотворені на Його образ і подобу, а отже і нашим природним способом існування є ця спільнотність.

Дорогі брати і сестри! Наймогутнішою зброєю християнина є молитва. Закликаю усіх наших вірних стати на захист Божої заповіді «Не вбий», продемонструвати свій засуд та огиду терористам, що ховаються за спинами мирних жителів, жінок та дітей. Прошу усіх вас взяти участь у молитовній ході за мир, яка розпочнеться у неділю, 18 січня, о 12.00 від Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у м. Тернополі. З молитвою на устах за мир в Україні усі ми спільно підемо до Тернопільського ставу, де буде звершене освячення води в навечір’я святого Богоявлення. Молюся, щоб у цей нелегкий час випробувань для нашого народу, серед нас не було тих, що мовчать або є байдужі. Невинно пролита кров наших братів мусить зруйнувати цю злочинну байдужість. Наша молитва є проханням та закликом до Бога і всіх людей доброї волі зробити все для того, щоб зупинити вбивчу руку, яка сьогодні проливає кров в Україні.

 

ВАСИЛІЙ СЕМЕНЮК,

архиєпископ і митрополит

Тернопільсько-Зборівський